Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SLS na lokalne volitve samostojno

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 05. 2022 / 16:04
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2022 / 16:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
SLS na lokalne volitve samostojno
Marjan Podobnik ne bo več kandidiral za predsednika SLS. FOTO: FB Slovenska ljudska stranka

SLS na lokalne volitve samostojno

Ob jutrišnji 34. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze (SKZ), današnje Slovenske ljudske stranke (SLS), sta o zgodovini stranke, volitvah in prihodnjih načrtih spregovorila predsednik SLS Marjan Podobnik in predsednica glavnega odbora stranke Darija Jamnik.

Da si je SLS skozi 34-letno in tudi vso 130-letno zgodovino prizadevala za iskanje tega, kar Slovenci v večini dojemamo kot skupni interes, je poudaril Marjan Podobnik: »Vodilo delovanja stranke so bila in ostajajo krščanska etika in vrednote slovenskega naroda, prepletene z zapuščino evropske civilizacije.«

12. maja 1988

Po njegovem so se 12. maja 1988, ob nastanku SKZ, prve slovenske demokratične politične stranke, ustanovljene po 2. svetovni vojni, kmetje in drugi udeleženci množičnega zborovanja v ljubljanski Unionski dvorani nedvoumno opredelili za dobrobit slovenskega kmetstva, za parlamentarno demokracijo in pot do samostojne Slovenije.

Jutri mineva 34 let od ustanovitve SKZ, današnje SLS. FOTO: FB Slovenska ljudska stranka

Gibanje prepričalo premalo volivcev

Dobra tri desetletja pozneje je SLS, v ozračju vse globljega razkola, s ciljem vzpostavitve novega zaupanja med različno mislečimi oblikovala pobudo za gibanje Povežimo Slovenijo, ki je s številnimi prepoznavnimi posamezniki in močno skupno listo nastopilo na aprilskih državnozborskih volitvah, a ni prepričalo dovolj volivcev (3,41 %) kljub vtisu, da ljudje iščejo več sodelovanja in povezovanja.

Podobnik ne bo več predsednik

Podobnik, ki na kongresu SLS (morda že pred dopusti, zagotovo pa pred jesenskimi lokalnimi in predsedniškimi volitvami) ne bo več kandidiral za predsednika stranke, je napovedal, da bo – skladno s stališči glavnega odbora – SLS na lokalnih volitvah nastopila samostojno, a »odprta za medsebojno podporo pri volitvah županov in tudi za dogovor na predsedniških volitvah in volitvah državnih svetnikov.«

Priprave na pomladitev in osvežitev

Predsednica glavnega odbora Darija Jamnik je izpostavila veliko prizadevanje kandidatk, kandidatov, lokalnih volilnih štabov in vodstev na državni ravni med volilno kampanjo, zato je razočaranje nad izidom volitev razumljivo. Po njenem se občinski odbori stranke že dejavno pripravljajo na lokalne volitve, pa tudi na pomladitev, programsko in kadrovsko osvežitev SLS na lokalni in državni ravni.

Nalaganje
Nazaj na vrh