Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo so kandidati opozicijskih SDS in NSi za ljubljanskega in mariborskega župana?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 10. 2022 / 07:02
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2022 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo so kandidati opozicijskih SDS in NSi za ljubljanskega in mariborskega župana?
Prvi krog županskih volitev bo v nedeljo, 20. novembra. FOTO: Tatjana Splichal

Kdo so kandidati opozicijskih SDS in NSi za ljubljanskega in mariborskega župana?

Opozicijski stranki SDS in NSi sta razkrili svoje kandidate za župana največjih slovenskih mest, Ljubljane in Maribora. V primerjavi z županskimi volitvami pred štirimi leti, ko je SDS v Ljubljani kandidirala mag. Anžeta Logarja, tokratna kandidata širše nista tako prepoznavna, sta pa oba zelo dejavna v lokalnem okolju.

Tako SDS v boj za ljubljanski županski stolček pošilja Igorja Horvata (1973), NSi pa Mojco Sojar (1964), oba sta v tem mandatu mestna svetnika. V Mariboru pa sta se obe stranki odločili angažirati predsednika strankinega mestnega odbora, in sicer NSi mag. Bernarda Memona (1972), SDS pa še precej bolj prepoznavnega mag. Dejana Kaloha (1975), v zadnjih dveh mandatih tudi poslanca državnega zbora. Vse štiri kandidate predstavljamo nekoliko podrobneje.

Igor Horvat. FOTO: Stanko Gruden/ljubljana.si

Igor Horvat, kandidat SDS za župana Ljubljane

Igor Horvat živi v Ljubljani že vse življenje. Končal je Fakulteto za komercialne in poslovne vede, po izobrazbi je diplomirani ekonomist. Več kot 20-letne izkušnje si je nabiral v prodajnih oddelkih različnih podjetij in se preizkusil tudi v podjetništvu. Ceni pogum, poštenost, predanost in trdo voljo do dela. Je družbeno aktiven v svojem okolju. En mandat je bil član sveta CSD Ljubljana Moste-Polje, zdaj je drugi mandat svetnik v Četrtni skupnosti Moste in član sveta OŠ Ketteja in Murna. Vselej se je zavzemal za to, da se v dialogu z različnimi deležniki najdejo prave rešitve in tako zagotovi visoka kakovost bivanja ljudi. V mandatu 2018–2022 je ljubljanski mestni svetnik SDS.

Je vodja svetniškega kluba SDS Mestne občine Ljubljana. Ljubljano si predstavlja kot prijazno metropolo za tuje vlagatelje in visokotehnološka podjetja. Kongresni turizem mora biti po njegovem prioriteta v turistični ponudbi, v center je treba privabiti več lokalnih gostinskih in trgovskih ponudnikov iz vse države – cilj Ljubljane mora namreč biti promocija vseh delov Slovenije. Ljubljana mora postati prijazno mesto za vse meščane, tudi tiste, ki živijo izven centra mesta. Pomemben se mu zdi skladen razvoj vseh delov mesta. Poleg službe in družine, ki mu zelo veliko pomeni, je športni navdušenec, v mladosti je treniral rokomet, zadnje čase pa je zlasti navdušen pohodnik.

Mojca Sojar. FOTO: Stanko Gruden/ljubljana.si

Mojca Sojar, kandidatka NSi za županjo Ljubljane

Mojca Sojar je že dva mandata ljubljanska mestna svetnica NSi. Po njenem mnenju so Ljubljana vsi Ljubljančani, nihče bolj in nihče manj; zlasti tisti, ki jim pomeni ponos in tradicijo, ki vedo, kaj je videla in doživela skozi zgodovino, ko se v njej ni govorilo slovensko ali ko njeni prebivalci niso bili svobodni. Želi si, da bi z Ljubljano ravnali preudarno, jo obdržali čisto, urejeno, prijazno do vseh prebivalcev. »Morda Ljubljana ni najlepše mesto na svetu, je pa moje mesto,« poudarja Sojarjeva, ki vodi Odbor za gospodarske dejavnosti, turizem in kmetijstvo. Sicer je po poklicu podjetnica, že od leta 1994 se ukvarja s pripravo in izvedbo strokovnih srečanj.

Z možem zdravnikom imata pet otrok, štiri sinove in hčerko. Živijo na Viču. V tamkajšnji župniji je katehistinja, voditeljica liturgično-dramske skupine devetletke in skupine za ženske; ker jo veseli delo z mladimi in njihova vzgoja, je pripravila in izvedla tudi Šolo za mlade dame. Dejavna je (bila) tudi v župnijskem in škofijskem pastoralnem svetu in na Komisariatu za Sveto deželo. Njena ljubezen je tudi glasba, pela je ali še poje v različnih zasedbah, najbolj z veseljem v vokalni skupini Gloria. V NSi je bila podpredsednica Ženske zveze, še vedno pa je strankina predsednica mestnega odbora Ljubljana. Na letošnjih parlamentarnih volitvah je v volilnem okraju Ljubljana Vič-Rudnik 4 prejela 7,12 % glasov.

mag. Dejan Kaloh. FOTO: SDS

Mag. Dejan Kaloh, kandidat SDS za župana Maribora

Mag. Dejan Kaloh je leta 2007 diplomiral na Pravni fakulteti UM, leta 2014 pa magistriral iz državnih in evropskih študij na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju. Med letoma 2009 in 2012 je bil direktor v zasebnem medijskem podjetju ter lastnik in urednik portala Politikis, med drugo Janševo vlado pa je kot svetovalec v kabinetu ministra služboval na notranjem ministrstvu in samostojno vodil projekte. Leta 2015 se je zaposlil v državnem zboru kot strokovni sodelavec v poslanski skupini SDS, od februarja 2016 pa je strokovno pomagal preiskovalni komisiji o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu.

Na parlamentarnih volitvah leta 2018 je bil prvič izvoljen za poslanca državnega zbora, aprila letos pa drugič. Je predsednik mestnega odbora SDS Maribor. Kot publicist je napisal več knjig s politično vsebino (Od partije do Patrie, Milan Kučan: Ko boter spregovori o sebi, Od Nagodeta do Janše), je tudi občasni kolumnist. Je navdušen športnik, pohodnik, redno trenira boks. Slovenijo je v le osmih dneh prehodil po najdaljši, 400-kilometrski diagonali od Hodoša do Sečovelj in o tem napisal potopis (Slovenijada). V knjigi Na noge! je opisal življenjsko pot mariborskega boksarja Igorja Rašića-Raša. Družino postavlja na vrh svojih vrednot, je poročen z Natalio Kaloh Vid in oče hčerke.

mag. Bernard Memon. FOTO: NSi Maribor

Mag. Bernard Memon, kandidat NSi za župana Maribora

Mag. Bernard Memon je od leta 2020, ko je prevzel vodenje in zamenjal dotedanjo vršilko dolžnosti Mirjano Zgaga, direktor mariborske območne enote zavoda za zaposlovanje. Ob prevzemu funkcije je kot prednostne naloge svojega petletnega mandata izpostavil digitalizacijo poslovanja, komunikacijo z brezposelnimi in njihovo motiviranje. Je magister državnih in evropskih študij ter diplomirani inženir radiologije, ki je, preden je zasedel direktorsko funkcijo, osem let delal na obrambnem ministrstvu kot podsekretar za pripravo in izvedbo civilnih projektov ter področja civilnih funkcionalnih strokovnjakov. Je tudi mariborski mestni svetnik in predsednik mestnega odbora NSi Maribor.

Delovne izkušnje je začel pridobivati leta 1998 v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer je bil sedem let zaposlen na oddelku za radiologijo. Fakulteto za državne in evropske študije je končal ob delu. Po triletnem delovanju v državnem zboru je karierno pot nadaljeval na Generalnem carinskem uradu in na vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, leta 2013 pa se je preselil na direktorat za obrambne zadeve na ministrstvu za obrambo, kjer je ostal vse do leta 2020. Dvakrat je na listi NSi tudi kandidiral za poslanca: prvič leta 2018, ko je v volilnem okraju Maribor III prepričal 5,02 % volivk in volivcev, na letošnjih aprilskih volitvah pa je prejel 3,85 % glasov.


Kupi v trgovini

Razprodano
CD-90 Rehabilitirati politiko
Cerkveni dokumenti
5,41€
Nalaganje
Nazaj na vrh