Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deveti shod upokojencev – tudi zadnji?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 12. 2023 / 05:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2023 / 15:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Deveti shod upokojencev – tudi zadnji?
Osmi vseslovenski protestni shod upokojencev je bil volilni, deveti bi utegnil biti zadnji. FOTO: Janez Porenta

Deveti shod upokojencev – tudi zadnji?

Predsednik Društva Inštitut 1. oktober in Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije Pavel Rupar je nedavno sedmi sili namignil, da bi utegnil biti današnji 9. vseslovenski protestni shod upokojencev tudi zadnji. No, zagotovo bo zadnji letos.

»To bo najbrž zadnji shod, ki ga organiziramo, ker pričakujemo, da dr. Robert Golob novega leta kot funkcionar, predsednik vlade, ne bo preživel, potem pa ne bomo imeli proti komu protestirati. Upamo na boljše novo leto, na boljše čase,« je pred dvema tednoma napovedal Rupar. V televizijski pogovorni oddaji Faktor z Aljušem Pertinačem je njegove besede nekoliko ublažil podpredsednik društva Andrej Peterle, češ da bo shod zagotovo zadnji letošnji. Podoben bo prejšnjim osmim, osrednja govornica bo zdravnica dr. Tina Bregant, za konec pa pripravljajo še presenečenje.

Frajtonarice, transparenti in ogromno zastav

Shod bo, kot običajno, ob 15. uri na ljubljanskem Trgu republike, po Ruparjevih besedah je najavljenih ogromno avtobusov, upokojencev in to pot tudi zaposlenih, saj bo shod namesto običajne srede v petek, torej ob koncu delovnega tedna. »Najavljeni so ponižani kmetje, mladi. Pričakujemo frajtonarice, veliko transparentov in ogromno slovenskih zastav. Shod, ki bo trajal do 17. ure, bo slavnosten, poln ponosa in tudi upora zoper ljudi, ki nam omejujejo svobodo, življenje, prihodke,« je podčrtal Rupar, ki ga je zadnje dni nekoliko dajalo zdravje.

Nastaja stranka Glas upokojencev

Društvo Inštitut 1. oktober je minulo sredo objavilo statut, poslovnik ustanovnega kongresa in program nastajajoče stranke, kot so javno odločili udeleženke in udeleženci 8. vseslovenskega protestnega shoda upokojencev, hkrati pa vabi vse, ki ocenjujejo, da je zdajšnji sistem krivičen in ne omogoča dostojnega življenja, k podpisu pristopne izjave (TUKAJ), saj za ustanovitev stranke Glas upokojencev potrebuje 200 overjenih podpisov. Ustanovni člani stranke morajo izpolniti in uradno pri notarju ali na upravni enoti overiti obrazec in ga poslati na društveni naslov.

»Od nas samih je odvisno, ali bomo nadaljevali pot in boj«

»Z vztrajnostjo, delom in pritiski na vlado smo dosegli nekaj napredka za upokojence, a še vedno veliko premalo, da bi odnehali. Od nas samih je odvisno, ali bomo nadaljevali pot in boj, ki smo ga začeli; ali bomo uveljavili svoje pravice kot upokojenci in dobili nazaj tisto, kar smo vplačevali vse življenje. Pa ne gre le za to; gre tudi za druge pravice – denimo pravico do zdravstva,« je poudaril Pavel Rupar in dodal, da bo možno overjene obrazce prinesti tudi osebno na današnji protestni shod, ki ga bodo izpeljali v vsakem vremenu.

Nalaganje
Nazaj na vrh