Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova upokojenska stranka – kaj pravijo protestniki? [ANKETA]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 10. 2023 / 19:10
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2023 / 20:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova upokojenska stranka – kaj pravijo protestniki? [ANKETA]
Ljudstvo je izbralo: stranka naj bo! FOTO: Janez Porenta

Nova upokojenska stranka – kaj pravijo protestniki? [ANKETA]

Na slovenskem političnem parketu je danes zaplesala nova stranka – upokojenska stranka, ki je vzklila iz Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije in Inštituta 1. oktober pod taktirko Pavla Ruparja.

Ko se je Trg republike še polnil ... FOTO: Janez Porenta

Slovenija je imela upokojensko stranko (DeSUS) v parlamentu vse od drugega sklica Državnega zbora leta 1996 pa do lani, ko je na aprilskih volitvah popolnoma pogorela z zgolj 0,66-odstotno podporo. In ne le to: DeSUS je bil od drugega do osmega sklica vselej tudi koalicijska stranka in običajno jeziček na tehtnici pri sestavi vlade.

Pred shodom so šli udeleženci še na pohod do vladne palače. FOTO: Janez Porenta

Stranka ustanovljena v 3 mesecih

Toda DeSUS je preteklost. Slovenski upokojenke in upokojenci so na današnjem že 8. vseslovenskem protestnem shodu (in tokrat tudi pohodu) na ljubljanskem Trgu republike z okolico na glasovanju z bučnim aplavzom in dvignjenih rok večinsko odločili, da Ruparjevo gibanje preraste v stranko, po napovedih ustanovljeno v prihodnjih treh mesecih.


Upokojenci so preplavili ljubljanske ulice. FOTO: Jure Ravnikar

21.973 za in trije proti

»Demokratično je, da vprašam tudi, kdo je proti ustanovitvi stranke. S parlamentarnih oken vidim tri dvignjene roke,« je šaljivo komentiral Rupar in slovesno naznanil: »Izid glasovanja, ki pomeni tudi današnjo polno navzočnost: 21.973 za in trije proti! Hvala vam za zaupanje, vašo podporo bomo vzeli še kako resno.«

Vračanje proti Trgu republike. FOTO: Janez Porenta

Zakaj stranka?

»Zakaj stranka? Da vrnemo v slovensko politiko demokracijo, modrost in etiko; spoštovanje in zlasti lepo obnašanje. Predvsem pa, da vrnemo upokojencem dostojanstvo in dostojne pokojnine ter samospoštovanje. Naša stranka bo uspešna in konstruktivna zato, ker jo gradimo in ustanavljamo s srcem in ljubeznijo,« je poudaril član vodstva Igor Černoga.

Vihralo je na stotine slovenskih zastav. FOTO: Janez Porenta

Šele začetek zgodbe o uspehu

Rajko Perčič: »Stranko bomo ustanovili tudi zato, da bomo bolje slišani izven naših meja. Posejali smo seme in to seme bo vzklilo.« Andrej Peterle: »Stranko bomo ustanovili zato, ker si upokojenci zaslužijo svojega predstavnika v parlamentu, ki bo uredil tako, da bodo pokojnine pravične in dostojne. Tu se šele začne zgodba o uspehu, dokler ne pridemo v parlament.«

Upokojenci so se na vseslovenskem shodu zbrali že osmič. FOTO: Jure Ravnikar

Goloba pa ni bilo ...

Pred današnjim shodom so se udeleženci in udeleženke podali še na krožno pot z vmesnim postankom pred vladno palačo, kjer so želeli osebno izročiti kazensko ovadbo dr. Robertu Golobu zaradi zanemarjanja dolžnosti v funkcijah premierja in dovčerajšnjega začasnega ministra za zdravje, ki pa ga ni bilo na spregled.

Donela je slovenska pesem, ponosno plapolale slovenske trobojnice. FOTO: Janez Porenta

Kaj pravijo udeleženci?

V nadaljevanju objavljamo izjave nekaterih udeleženk in udeležencev shoda glede ustanavljanja nove upokojenske stranke.

Polde, Vrhnika:

FOTO: Janez Porenta

Takih primerov, ko je iz civilnega gibanja nastala stranka, je bilo že več, toda – denimo – pri Alešu Primcu se ni prav dobro izteklo. Upam, da bo z upokojensko stranko bolje. Od nje pričakujem, da se bo zavzemala za dobrobit in čim boljše življenjske razmere upokojencev. Slovenija prav veliko dobrih izkušenj z upokojenskimi strankami nima, upam, da se bo Inštitut 1. oktober znal zavzemati za prave vrednote, ki jih zagovarjamo. Če se bodo ljudje tudi na volitvah odzvali tako množično, kot so se na dosedanjih protestnih shodih, bi se upokojensko stranko dalo spraviti v parlament.

Frančiška, Škofja Loka:

FOTO: Janez Porenta

Če se dovolj ljudi strinja, je že prav, da nastane nova upokojenska stranka, prejšnje so tako ali tako propadle, resda pa sama nikdar nisem bila Desusova podpornica. Od nove stranke, če se prebije v parlament, zato pričakujem malo več kot od prejšnje, da se bodo torej res zavzemali za upokojence in ne za svoje žepe – že to bo dovolj. Kdo naj bo na čelu stranke? Zakaj pa ne Pavel Rupar, saj je dober! Se pa bojim, da nova stranka – ker je prejšnja dajala slabe zglede – sama ne more prestopiti praga parlamenta, morda pa ga lahko združena še s kom.

Franc, Rankovci:

FOTO: Janez Porenta

Na politični desnici potrebujemo stranko upokojencev, saj je Desus pogrnil na vsej črti. Potrebujemo torej resno upokojensko stranko, ki pa – če bi prestopila parlamentarni prag – ne bi smela iti v vlado, vedno bi morala biti v opoziciji in od tam ščititi upokojence. Le v opoziciji lahko to stori, v vladi bi se morala prilagoditi ostalim. Nova upokojenska stranka mora ščititi upokojence in tudi delavce, se zavzemati za znižanje davkov. Pavel Rupar je dober, ampak ne vem, ali bo zaradi bolezni zmogel voditi stranko – če pa bo zmogel, zakaj ne?

Ana, Radeče:

FOTO: Janez Porenta

Preoblikovanje ljudske iniciative v stranko podpiram, saj je to verjetno edini način, da prodre še širše in pridobi še več privržencev. Saj gre za poštenost in pravico! Vsekakor je treba pozitivno gledati v prihodnost in razmišljati v smeri, kako stranko pripeljati v parlament. Je pa res, da kilometrine ni, da je to šele začetek. Ali bo stranko vodil Pavel Rupar, težko rečem zaradi njegovega zdravstvenega stanja, zagotovo pa ima koga zadaj, ki bi ga lahko nadoknadil, on pa bo v pomoč.

Ivan, Ljubljana:

FOTO: Janez Porenta

Upokojencev nas je kar nekaj, zato bi bilo dobro imeti svojo stranko, doslej namreč v parlamentu ni bilo nikogar, ki bi se zavzemal za nas. Nekdanji penzionisti v stranki Desus so skrbeli samo za njihove žepe, s Karlom Erjavcem res nimamo dobrih izkušenj. Stranka bi se morala zavzemati zlasti za boljše pokojnine in za dostopnejše zdravstvo, da bi bili starejši takoj deležni obravnave, ne pa čakali dve, tri leta na neko operacijo. Na shode prihajamo upokojenci, ki lahko hodimo, na volitve lahko pridejo vsi, zato verjamem, da bo stranka dobila dovolj glasov za preboj v parlament. Poleg Pavla Ruparja gotovo obstaja še kdo, ki bi lahko vodil stranko, važno je le, da je pošten!

Nalaganje
Nazaj na vrh