Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osmi vseslovenski shod upokojencev bo tudi »volilni«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 10. 2023 / 11:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2023 / 11:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Osmi vseslovenski shod upokojencev bo tudi »volilni«
Upokojenke in upokojenci se bodo na vseslovenskem protestnem shodu zbrali že osmič. FOTO: Tatjana Splichal

Osmi vseslovenski shod upokojencev bo tudi »volilni«

Slovenski upokojenke in upokojenci se bodo danes, v sredo, 18. oktobra 2023, ob 15. uri zbrali na že osmem vseslovenskem shodu v Ljubljani.

Shod, ki ga pripravljata Inštitut 1. oktober in Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije pod taktirko nekdanjega poslanca in tržiškega župana Pavla Ruparja, bo na tradicionalnem prizorišču, pred parlamentom na Trgu republike, nekoliko drugačen od prejšnjih sedmih, saj bo povrhu tudi »volilni«, udeleženke in udeleženci se bodo namreč lahko izrekli glede ustanovitve nove upokojenske stranke.

Brez podaljška

Vse je kazalo, da bo imel današnji shod tudi podaljšek, in sicer prenočevanje omejenega števila udeležencev na prizorišču, vendar je po Ruparjevih besedah prestavljeno na eno od prihodnjih izvedb, saj sam še ni dovolj rehabilitiran (po menjavi kolena je moral zaradi tretje pljučne embolije v bolnišnico na Golnik), da bi »lahko sebe in druge izpostavljal zdravju zaradi Goloba«.

Pohod do vladne palače

Današnji osmi protestni shod bo hkrati tudi pohod, na čelu katerega bodo predstavniki Inštituta 1. oktober, čeprav niso njegovi organizatorji. Pot bo udeležence s Trga republike vodila po Šubičevi, Prešernovi in Gregorčičevi do vladne palače, kjer bodo premierju dr. Robertu Golobu izročili kazensko ovadbo zaradi malomarnega opravljanja funkcij (predsednika vlade in donedavno v. d. ministra za zdravje).

Krajani Luč o (ne)sanaciji

Shod bo to pot zelo oster, napoveduje Rupar. Poleg kazenske ovadbe Goloba bodo prebrali »Zahtevo za presojo ustavnosti kraje RTV prek prispevka, ki to ni« in razdelili 3000 kopij odpovedi RTV-naročnine. Na odru bodo o (ne)sanaciji po poplavah spregovorili krajani iz Luč, zbrane bo nagovorila pisateljica, popotnica in publicistka Monika Piberl, medtem ko bo Rupar predstavil začetek postopka kolektivne tožbe zoper RTV Slovenija.

Upokojenska stranka?

Osrednji dogodek shoda pa bo ljudska skupščina in glasovanje vseh navzočih »ne glede na vero, politično prepričanje in narodnost« o ustanovitvi nove stranke upokojencev, ki bi zrasla iz zdajšnje Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije in Inštituta 1. oktober. Sicer pa bosta za glasbeno kuliso na shodu, ki bo »potekal mirno, vendar zelo glasno«, poskrbela pevca Dominik Kozarič in Suzana Mally.

Nalaganje
Nazaj na vrh