Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rupar v bolnišnici, pobuda na Ustavnem sodišču

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 10. 2023 / 12:08
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2023 / 12:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rupar v bolnišnici, pobuda na Ustavnem sodišču
Sredin vseslovenski protestni shod upokojencev bo tudi volilni. FOTO: Tatjana Splichal

Rupar v bolnišnici, pobuda na Ustavnem sodišču

V odsotnosti predsednika Pavla Ruparja, ki so ga zaradi poslabšanja stanja po zahtevni operaciji morali hospitalizirati, je novinarsko konferenco Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije in Inštituta 1. oktober ob vložitvi pobude za presojo ustavnosti o RTV-prispevku na Ustavno sodišče vodil podpredsednik Igor Černoga.

Poudaril je, da je problematika ukinitve plačevanja prisilnega prispevka RTV-naročnine za upokojence zahteva društva že od februarskega prvega protesta dalje, zlasti pa zdaj, ko je »diktatorska koalicija brutalno uzurpirala našo javno RTV-hišo in jo politizirala, vojaki globoke države pa so šli tako (pre)daleč, da so iz programskega sveta vrgli še edinega predstavnika upokojencev in nam s to potezo odvzeli še tisto malo pravice v soodločanju pri programskem delovanju RTVS, zato imamo vso pravico zahtevati, da se ta prisilni davek za upokojence ukine,« je bil oster Černoga.

Neustavno in vodi v državljansko nepokorščino

Prav zato so v društvu spisali in na Ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti o RTV-prispevku, v njej pa navedli zahtevo za razveljavitev zakonodaje, ki določa obvezno plačevanje RTV-prispevka na podlagi električnega priključka. Po njihovem obvezni prispevek, izračunan državljanom za financiranje RTVS, pomeni nedopusten poseg v svobodo razpolaganja z lastnim denarjem. »Obvezno plačevanje storitve brez soglasja plačnika je neustavno in vodi v državljansko nepokorščino in splošno erozijo zaupanja v pravo, ki je osnova vsakega nenasilnega urejanja odnosov med ljudmi v sleherni družbi in državi,« je podčrtal Igor Černoga.

Usedlina in dediščina prejšnjega sistema

In nadaljeval, da je zdajšnja ureditev v nasprotju s splošnim in obligacijskim pravom in načelom svobodne izbire blaga in storitev ter usedlina in dediščina prejšnjega nedemokratičnega sistema, ki smo ga z osamosvojitvijo in demokratično ustavo zapustili in opustili. Sedanji obvezni prispevek, tako Černoga, ima zato za posledico individualno zavračanje plačevanja omenjenih storitev. »Ustavno pobudo smo vložili, ker menimo, da mora javni servis obveščati o vseh pomembnih dogodkih, ki zadevajo državljane, česar pa zdaj ne počne. Zato dajemo pobudo za začasno zadržanje plačevanja RTV-prispevka do odločitve Ustavnega sodišča glede Zakona o RTVS.«

Odgovornost Ustavnega sodišča

Černoga je še pojasnil, da Ustavno sodišče za nastanek tega stanja nosi enormno odgovornost, popravljivo zgolj z ukrepom ukinitve prisilnega plačevanja storitev: »Ustavno sodišče še ni odločilo o (ne)ustavnosti novele zakona, ki se zdaj v praksi uresničuje z brutalnim enoglasjem brez argumentov in brutalnim načinom vodenja zavoda, zato je takojšnja razveljavitev obveznosti prispevka nujna. Dimenzija problema RTVS je že internacionalizirana in jo bo v kratkem obravnaval tudi Evropski parlament.« V društvu upajo, da bo Ustavno sodišče prisluhnilo, se zavzelo in odločilo v korist šibkejših.


Pri varuhu človekovih pravic

Predstavniki društva so se včeraj sestali tudi z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino na konstruktivnem pogovoru. Kot poudarjajo, jih je sogovornik razumel in so prišli do zaključka, da imajo do vejice in pike enake poglede na vse probleme, zlasti glede diskriminacije in neenakopravnosti upokojencev. »Očitno je, da se mnoge inštitucije tega zavedajo, nimajo pa moči. V Sloveniji je prek 70.000 upokojencev z manj kot 500 € pokojnine. Povejte mi, kako se lahko mesečno preživi s tem denarjem? A kljub temu vsi tiščijo glavo v pesek kot noji, zato se ne ustavljamo, gremo naprej, tudi v stranko,« je odločen Černoga.

Brez taborjenja

Stranko utegnejo kljub morebitni Ruparjevi odsotnosti ustanoviti na prihodnjem vseslovenskem protestnem shodu upokojencev v sredo, 18. oktobra 2023, ob 15. uri na standardnem ljubljanskem Trgu republike, če bodo seveda udeleženci z glasovanjem tako odločili. Bodo pa zaradi predsednikove odsotnosti odpovedali napovedano taborjenje pred vlado oziroma parlamentom po shodu, saj je Pavel Rupar, ki sicer dobro okreva, a mora ostati v bolnišnici (upa pa, da se bo lahko udeležil prihodnjega protesta), izrecno poudaril, da želi na njem sodelovati, zato taborjenje prestavljajo na prihodnjič.

Poziv vodstvu RTVS, naj ne priliva olja na ogenj

»Na protestu pričakujemo veliko število udeležencev, odziv na družbenih omrežjih je enormen. Znova bomo poudarili problematiko RTV Slovenija in medijske blokade, v kateri smo se znašli. Ljudje nam pošiljajo dokaze, kako RTVS pisno grozi državljanom, ki so z razlogom odpovedali plačevanje prisilnega RTV-prispevka, a zanje razlogi očitno niso pomembni in zdaj pošiljajo grozilna pisma. Ljudje so prestrašeni, zato pozivam odgovorne na RTVS, naj ne prilivajo še bolj olja na ogenj in naj ne izzivajo. Če na RTV mislite, da je kaj narobe in da imate prav, povejte to na kulturen in civiliziran način, ne pa s strašenjem državljanov,« dodaja Černoga.

Kazenska ovadba zoper premierja

Po njegovem umik obrazca za odjavo naročnine s spletne strani RTV Slovenija pove samo eno: da imajo v društvu prav. Ne ve sicer, kaj bi vodstvo hiše s tem rado doseglo, se je pa le še bolj blamiralo, saj so obrazci dostopni po družbenih omrežjih, kjer jih lahko vsakdo sname, izpolni in pošlje. Černoga je v imenu Inštituta 1. oktober za konec še napovedal kazensko ovadbo zoper predsednika vlade dr. Roberta Goloba zaradi zanemarjanja funkcije, saj »ob tem, da se zdravstvo dnevno sesuva«, razumejo njegovo odlašanje z izbiro kandidatke za ministrico za zdravje zelo neodgovorno.

Nalaganje
Nazaj na vrh