Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Shod upokojencev: zbrali sredstva za že 17 pralnih strojev za prizadete v ujmi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 09. 2023 / 17:44
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2023 / 17:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Shod upokojencev: zbrali sredstva za že 17 pralnih strojev za prizadete v ujmi
Tisoči udeležencev in stotine slovenskih zastav. FOTO: Bor Slana/STA

Shod upokojencev: zbrali sredstva za že 17 pralnih strojev za prizadete v ujmi

Sedmi vseslovenski shod upokojencev, ki sta ga organizirala Inštitut 1. oktober in Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije, je na ograjeni ljubljanski Trg republike znova zbral več tisoč udeležencev (tudi iz poplavljenih Črne na Koroškem, Luč in Komende), tokrat pa je imel protest tudi dobrodelni pridih.

Prireditelji namreč zbirajo sredstva za nakup čim več novih pralnih strojev za prizadete v poplavah, ki jih bodo – v izogib morebitnim očitkom – predali prek županov slovenskih občin. Kot je povedal podpredsednik Inštituta 1. oktober Andrej Peterle, sredstva zbirajo z licitacijo kipa Jakoba Aljaža, unikatnega umetniškega dela Petra Abrama iz leta 2018. Trenutno so zbrali že dovolj sredstev za nakup 17 novih pralnih strojev za upokojence, ki so v avgustovski ujmi ostali brez vsega, prvega so že minuli teden odpeljali upokojenskemu paru v Rečici ob Paki.

Skrajni čas, da se protestom pridružijo tudi mlajši

Med govorniki je bila tudi kandidatka za ljubljansko županjo na lanskih lokalnih volitvah, zdravnica pediatrinja dr. Tina Bregant, ki je poudarila, da je skrajni čas, da se protestom pridružijo tudi mlajši, ko »upokojenci postanete braniki svobode izražanja in pravice do protesta pred parlamentom, kar vam skušajo preprečiti z ograjami; ko se upokojencem ne dovoli slišati njihovega glasu na javni TV; ko nekateri predlagajo starejšim in trpečim dokončno rešitev, nespodobno evtanazijo kot rešitev pred trpljenjem; ko edino starejši premorete zgodovinski spomin, ki prepozna v celofan zavito krajo in navidezno solidarnost; ko edino starejši prepoznate laž in krajo, ker jo občutite v svojih denarnicah in vidite na položnicah«.

V letih izobilja in neslutenega razvoja naši starostniki životarijo

Po zatrjevanju Bregantove nas čaka težka jesen in ekonomsko zelo zahtevni časi, a ne zato, ker Slovenke in Slovenci ne bi bili pridni, temveč ker z našim denarjem vladajoči ne znajo upravljati. Ta čas zato, je nadaljevala, od nas zahteva prespraševanje lastnih vrednot: kdo sem, v kaj verjamem, kako poimenujem laž in kako spoštujem starejše? »V 21. stoletju, v letih izobilja in neslutenega razvoja, naši starostniki životarijo. Pod pretvezo lajšanja trpljenja jim nekateri kar z zakonom želijo predlagati usmrtitev, ker to je evtanazija. Kje je vrednota življenja? Kje je vrednota, da starost in modrost hodita z roko v roki? Kje spoštovanje življenja, prednikov, vrednot?«

Inštitut 1. oktober pomaga prizadetim v poplavah. FOTO: Bor Slana /STA

Žalostna, a hkrati vesela

Da ji je žal, da živi v družbi, v kateri se morajo starejši boriti za pravice, je izpostavila Tina Bregant, da pa je po drugi strani vesela, da živi v družbi, v kateri starejši niso pozabili gorja enoumja, ki ni dovoljevalo razmišljanja drugače mislečih, in da je dovolj vitalnih državljanov, ki znajo jasno povedati, česa ne želijo in kaj zahtevajo, ker so plačevali 40 let od plače, da so zdaj brez osebnega zdravnika – in vsak mesec jih je več. »Čakalne dobe so vse daljše, zdravniki vedno slabše dostopni, javni dolg raste, višajo se davki, BDP pada. Ne, vlada ni kriva za poplave, je pa izvoljena za to, da pomaga ljudem in ponudi rešitve. Da modro in preudarno ravna v korist vseh ljudi v državi. Velike besede od lanskega aprila, od svobode do solidarnosti, ki votlo odmevajo, ker so prazne, brez pospremljenih dejanj, zahtevajo od nas osebno angažiranje, da zahtevamo storitve, da zahtevamo, kar smo plačevali več let, in da vlada dela v korist državljank in državljanov Slovenije,« je zaključila Bregantova.

Zakon o izrednih dodatkih k pokojninam

Podpredsednik Inštituta 1. oktobra Igor Černoga je v grobem orisal Zakon o izrednih dodatkih k pokojninam zaradi draginje, že drugi zakon, ki ga je inštitut letos pripravil in bo romal v Državni zbor, tokrat s pomočjo poslanskih skupin. Zakon predvideva enkratni solidarnostni dodatek vsem uživalcem pokojnin, in sicer tistim z do 500 € pokojnine dodatek v višini 500 €, tistim z do 700 € pokojnine dodatek v višini 430 €, tistim z do 800 € pokojnine dodatek v višini 330 €, tistim z do 1000 € pokojnine dodatek v višini 230 €, ostalim pa dodatek v znesku 100 €.

Prihodnjič bodo udeleženci prespali na Trgu republike

Na protestu na ograjenem Trgu republike se je zbralo nekaj tisoč upokojencev, po Ruparjevih besedah se jih ni zbralo več kot 11.000. Prihodnji shod bo nekoliko drugačen od dosedanjih, saj bodo udeleženci po protestu ostali na Trgu republike toliko časa, »dokler Golob ne pride k nam«, je požugal Rupar in zbrane pozval, naj oktobra s seboj prinesejo spalne vreče, kamping opremo, pižame: »Tu bomo ostali, dokler nam ne bodo zvišali pokojnin, kot smo zahtevali!«

Nalaganje
Nazaj na vrh