Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je kandidatka za novo ministrico za zdravje?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 10. 2023 / 06:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2023 / 00:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je kandidatka za novo ministrico za zdravje?
Prof. dr. Valentina Prevolnik Rupel ni bližnja sorodnica nekdanjega zunanjega ministra dr. Dimitrija Rupla. FOTO: Ministrstvo za zdravje

Kdo je kandidatka za novo ministrico za zdravje?

Predsednik vlade dr. Robert Golob je napovedal, da bo najpozneje do konca septembra znano ime kandidata ali kandidatke za novega ministra za zdravje, naslednika odstopljenega Danijela Bešiča Loredana. Obljubo je izpolnil včeraj, z nekajdnevno zamudo.

Kandidatka za ministrico za zdravje je dosedanja državna sekretarka dr. Valentina Prevolnik Rupel, ki bo kot dvajseta zasedla ta stolček, toda šele kot pet ženska – po dr. Katji Boh, Zofiji Mazej Kukovič, dr. Alenki Trop Skaza in mag. Alenki Bratušek, ki je bila v funkciji ministrice kot predsednica vlade.

Ekonomistka po izobrazbi

Prof. dr. Valentina Prevolnik Rupel se je rodila leta 1971 v Ljubljani. Po osnovni izobrazbi je ekonomistka, leta 2008 je na ljubljanski Ekonomski fakulteti doktorirala z naslovom Vpliv kvalitete življenja na postavljanje prioritet in na učinkovitost alokacije sredstev v zdravstvu.

Raziskovalka in znanstvena svetnica na IER

Pred opravljanjem funkcije državne sekretarke na Ministrstvu za zdravje je delovala kot raziskovalka in znanstvena svetnica na Inštitutu za ekonomska raziskovanja (IER) v Ljubljani, na katerem se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Bila je tudi predsednica Znanstvenega sveta IER.

Članica Strateškega sveta za zdravje

Je predavateljica na DOBA Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije Maribor, od januarja letos članica premierjevega Strateškega sveta za zdravje, v preteklosti pa je delovala kot svetovalka ministra za zdravje in svetovalka generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Svetovalka ministra Marušiča

Med aprilom 2010 in februarjem 2012 je bila torej tudi svetovalka Dorjana Marušiča, ministra za zdravje v tedanji vladi Boruta Pahorja, s katerim sta od letos skupaj tudi člana Golobovega Strateškega sveta za zdravje. Prihodnja ministrica je sicer že zanikala, da bo Marušič novi državni sekretar na ministrstvu.

Članica svetov zavodov

Bila je tudi članica sveta zavodov Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, Psihiatrične bolnišnice Ormož in članica skupščine ZZZS. Je članica mednarodnih organizacij ISPOR, ESPN in EuroQol, sodeluje pri številnih mednarodnih in nacionalnih raziskovalnih projektih.

Avtorica in recenzentka

Je avtorica več strokovnih člankov v domačih in tujih revijah, poglavij v monografijah in univerzitetnih učbenikov ter recenzentka za številne revije. Kot svetovalka za zdravstveni sistem je sodelovala pri projektih v različnih državah, denimo na Kosovu, Hrvaškem, v Severni Makedoniji, Litvi, Srbiji in Tadžikistanu.

Financiranje zdravstvenega varstva

Zadnja leta se ukvarja zlasti s področjem merjenja izidov zdravljenja in definiranjem kazalnikov kakovosti ter na vrednosti temelječi zdravstveni obravnavi, njeno širše področje delovanja pa je financiranje zdravstvenega varstva, zdravstveno zavarovanje in vrednotenje zdravstvenih tehnologij.

Sekretarka od julija letos

Vlada jo je za državno sekretarko na Ministrstvu za zdravje, ki ga je po odstavitvi ministra Danijela Bešiča Loredana kot vršilec dolžnosti začasno prevzel premier dr. Robert Golob, imenovala 13. julija letos. Sredi letošnjega septembra je sodelovala pri predstavitvi Usmeritev zdravstvene politike za leti 2024 in 2025.

Nalaganje
Nazaj na vrh