Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan podpisal odstopno izjavo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 07. 07. 2023 / 19:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2023 / 20:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan podpisal odstopno izjavo
Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan po dobrem letu zapušča zdravstveni resor. FOTO: Bor Slana/STA

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan podpisal odstopno izjavo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v petek, 7. julija, podpisal odstopno izjavo. Premier Robert Golob mu je namreč na sestanku na mizo položil že napisano odstopno izjavo, ki jo je minister podpisal in odšel s sestanka. Kot pravi Golob, imata z ministrom različne poglede na krepitev javne zdravstvene mreže. Predsednik vlade Robert Golob je njegovo odstopno izjavo že poslal v Državni zbor.

Predsednik vlade Robert Golob je ministrov odhod komentiral z naslednjimi besedami: »Krepitev javnega zdravstva je naša prioriteta. Z ministrom sva opravila več razgovorov o tem, kako ta cilj doseči. Ugotovila sva, da imava različne poglede na to, kako krepiti javno zdravstveno mrežo.«

Golob: Odstop pričakovan

Kot je nadaljeval premier, obstaja samo ena pot. »To je pot krepitve javne zdravstvene mreže prek močnejših javnih zavodov in nikakor ne preko krepitve zasebnikov. Vlada je glede tega enotna. Z reformami gremo naprej. Današnji odstop ministra je zato pričakovan.«

Golob je v izjavi za medije povedal, da odstop ministra za zdravje ne bo zaustavil zdravstvene reforme, ki se je doslej izvajala na več nivojih. Ob tem je spomnil, da je državni zbor v četrtek po dolgih desetletjih ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Jelka Godec (SDS): »Odstopil je le obraz, ne pa tudi odločevalec«

V največji opozicijski stranki SDS, v kateri so nedavno zoper Bešič Loredana vložili interpelacijo, so po odstopu dejali, da so v stranki »nenehno opozarjali, da je interventni zakon za skrajšanje čakalnih dob napačen pristop k zdravstveni reformi in da prinaša poslabšanje stanja v zdravstvenem sistemu, kar se danes tudi kaže«. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je med drugim komentirala izjavo predsednika vlade Roberta Goloba, ki je ob odstopu Bešiča Loredana dejal, da bodo v koaliciji in na vladi nadaljevali zdravstveno reformo, kot so si jo zadali po načrtu. »Kar pomeni, da je odstopil le obraz, ne pa tudi odločevalec,« je poudarila Godec.

Predsednik stranke Janez Janša pa je na Twitterju zapisal: »Doslej največji prispevek te vlade k skrajševanju čakalnih vrst. Bravo.«

NSi: »Ta vlada za paciente ni naredila nič«

V drugi opozicijski stranki, Novi Sloveniji (NSi), so dejali, da jih odstop ministra ni presenetil. Da je minister na začetku veliko obetal in je imel podporo predsednika vlade, je povedala podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič: »V trenutku, ko se je v koordinacijo zdravstvene reforme vmešal predsednik vlade, pa je šlo vse samo še navzdol. Zdravstveni sistem je ostal brez reorganizacije, za paciente se ni nič izboljšalo, temveč se je stanje še poslabšalo. Čakalne vrste so se nedopustno podaljšale, uporabniki pa znova ostajajo puščeni na cedilu.

Ta vlada za paciente ni naredila nič. Zdravstvene reforme ne bo, tako kot ne bo nobene izmed napovedanih reform. Odstop ministra Loredana je velik poraz predsednika vlade,« je zaključila Čadonič Špeličeva.

Koraki po ministrovem odstopu?

Obvestilo o ministrovem odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ministru bo funkcija s tem prenehala. Predsednik vlade mora nato v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Ko bo predlagan, se bo kandidat za novega ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora, je poročala STA.


Nalaganje
Nazaj na vrh