Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danijel Bešič Loredan ne bo (nadomestni) poslanec

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 08. 2023 / 11:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2023 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danijel Bešič Loredan ne bo (nadomestni) poslanec
Danijel Bešič Loredan v poslanske klopi ne bo sedel. FOTO: Bor Slana/STA

Danijel Bešič Loredan ne bo (nadomestni) poslanec

Nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki še vedno ni dobil naslednika, ne bo sedel v poslanske klopi.

Potem ko je izpregel z ministrskega položaja, je imel Danijel Bešič Loredan možnost prevzeti mandat nadomestnega poslanca, a je Državno volilno komisijo (DVK) pisno obvestil, da tega ne bo storil, v pismu pa med drugim tudi zapisal, da se umika iz politike in da mu niso poznani objektivni razlogi, zakaj ga je premier dr. Robert Golob pozval k odstopu, je poročala STA.

Čas za razmislek

»Po tem, ko mi je premier 7. julija po petminutnem razgovoru ponudil v podpis odstopno izjavo, ki je nisem sam napisal, a sem jo podpisal, sem potreboval nekaj časa, da sem v celoti razmislil o vsem dogajanju. Hkrati sem si moral urediti zaposlitev in socialno varnost. Verjamem, da lahko to razumete,« je pripisal in se obenem za svojo potezo opravičil ljudem, ki so ga volili.

Nikdar brez premierjevega soglasja

Izpostavil je, da je v politiko vstopil nepolitično in je z dobrimi nameni in iskreno tlakoval pot Gibanju Svoboda. »Za ministra me je predlagal premier na osnovi skupnega programa za reformo zdravstva. Z ekipo na ministrstvu nismo nikdar delovali v nasprotju s programom in brez premierjevega soglasja,« je zatrdil Bešič Loredan, ki se zaveda in spoštuje Golobovo odgovornost do na volitvah izražene volje ljudi.

Umik iz politike

»V celoti se umikam iz politike in si ne predstavljam – niti si ne želim –, da bi po vseh dogodkih tvorno sodeloval kot nadomestni poslanec Gibanja Svoboda. Sem zdravnik, specialist ortopedske kirurgije, in želim nadaljevati svoje poslanstvo v miru in v dobrobit ljudi in njihovega zdravja,« je po poročanju STA še pripisal nekdanji minister, ki mu je funkcija prenehala 13. julija.

Začasno na čelu ministrstva Golob

Predsednik vlade je sicer zaradi različnih pogledov na delovanje javnega zdravstva odstopno izjavo Danijelu Bešiču Loredanu v podpis ponudil 7. julija, Državni zbor pa se je z ministrovim odstopom seznanil šest dni pozneje. Takrat je vodenje zdravstvenega resorja začasno prevzel kar dr. Robert Golob, ki je na čelu ministrstva še danes.

Težave z vročanjem

DVK je na Bešiča Loredana 11. julija naslovila poštno pošiljko z dopisom o pravici nadomeščanja mandata poslanca, a je dva dni pozneje s pošte prejela obvestilo o neuspešni vročitvi in da je bila pošiljka vrnjena na pošto. 28. julija se je iztekel 15-dnevni rok za prevzem pošiljke, DVK pa odgovora ni prejela, zato je Bešiču Loredanu znova poslala dopis, tokrat z vročanjem skladno z zakonom o upravnem postopku, a je bil tudi drugi poskus vročitve neuspešen.

Poslanec ostaja Prosen Kralj

Nekdanji zdravstveni minister je na lanskih parlamentarnih volitvah dosegel šesti rezultat kandidatov Gibanja Svobode (3691 glasov oziroma 39,92 % v volilnem okraju Piran) v volilni enoti Postojna, v kateri je stranka prejela pet mandatov, ker pa je Matej Arčon postal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, bi bil Bešič Loredan lahko nadomestni poslanec. Tako pa bo to ostal Aleksander Prosen Kralj.

Kako naprej?

Danijel Bešič Loredan verjetno težav z nadaljnjo zaposlitvijo ne bo imel. Je namreč zdravnik, specialist ortopedske kirurgije, z bogatimi delovnimi izkušnjami, tudi iz tujine. Po vrnitvi iz Švice je bil zaposlen v Splošni Bolnišnici Šempeter pri Gorici in bil tam tudi predstojnik celotne kirurgije in ortopedskega oddelka. Pred izvolitvijo za ministra je bil zaposlen na Kirurgiji Bitenc in v Medicinskem centru Šalara.

Nalaganje
Nazaj na vrh