Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo Bešič Loredan vendarle sedel v poslanske klopi?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 07. 2023 / 13:39
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2023 / 13:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo Bešič Loredan vendarle sedel v poslanske klopi?
Ni še znano, ali bo nekdanji zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan sedel v poslanske klopi. FOTO: Bor Slana/STA

Bo Bešič Loredan vendarle sedel v poslanske klopi?

Državna volilna komisija (DVK) še vedno čaka na odgovor nekdanjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ali bo prevzel mandat nadomestnega poslanca.

Državni zbor se je pred skoraj dvema tednoma, 13. julija, seznanil z odstopom zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana, ki mu je tako prenehala ministrska funkcija, vodenje ministrstva pa je začasno prevzel kar premier dr. Robert Golob, ki je Bešiču Loredanu zaradi razlik v pogledih na delovanje javnega zdravstva kar sam ponudil v podpis odstopno izjavo.

(Bivši) minister namesto ministra

Kot je poročala STA, je 11. julija na nekdanjega ministra DVK naslovila poštno pošiljko z dopisom glede pravice do mandata nadomestnega poslanca in ga pozvala, naj jo obvesti, ali je pripravljen prevzeti mandat namesto ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona za preostanek mandatne dobe Državnega zbora oziroma dokler Arčon zaseda ministrski stolček.

Rok za prevzem pošiljke se izteče v petek

DVK je pošiljko Bešiču Loredanu, enako kot v prejšnjih tovrstnih primerih, poslala s priporočeno pošto, a je 13. julija prejela obvestilo od Pošte, da vročitev ni bila uspešna in je bila poštna pošiljka vrnjena na pošto. Petnajstdnevni rok za prevzem pošiljke se bo iztekel pojutrišnjem, v petek, 28. julija, doslej pa DVK odgovora nekdanjega ministra še ni prejela.

Kako naprej?

Če se bo po izteku 15-dnevnega roka priporočena pošiljka vrnila na DVK, bodo tam Bešiču Loredanu znova poslali dopis, tokrat z vročanjem skladno z zakonom o upravnem postopku; če pa tudi tedaj prejšnji minister ne bi prevzel pošte v 15-dnevnem roku, bi – po Zakonu o upravnem postopku – z dnem preteka veljalo, da je bila pošta vročena.

Nadomestni poslanec je zdaj Prosen Kralj

V tem primeru bi, je še poročala STA, skladno z Zakonom o volitvah v Državni zbor začel teči 8-dnevni rok in če Bešič Loredan še vedno ne bi sporočil, da sprejema mandat, bi ga zadržal zdajšnji nadomestni poslanec Aleksander Prosen Kralj. Če pa bi se v poslanske klopi vrnil minister Arčona, pravica do poslanskega mandata preneha tako Bešiču Loredanu kot Prosenu Kralju.

Bešiču Loredanu 39,92 % glasov

Na Državni volilni komisiji so pojasnili, da tovrstnega primera doslej še niso beležili. Spomnimo: Danijel Bešič Loredan, ki včeraj ni želel odgovarjati na vprašanja STA, je na lanskih državnozborskih volitvah v volilnem okraju Piran prepričal 3691 volivk in volivcev oziroma prejel 39,92 % glasov, kar je bil šesti najboljši rezultat Gibanja Svoboda v postojnski volilni enoti oziroma 21. na državni ravni.

Ortoped, ki je maja srečal Abrahama

Ortoped Danijel Bešič Loredan, ki se je pred dvema mesecema rokoval z Abrahamom, se je – kot je zatrjeval pred volitvami – za vstop v politiko odločil, da bo »poskušal popraviti izredno slabo stanje v zdravstvu in da bi z ekipo razbil tabu, da je zdravstveni sistem nedotakljiv«. Njegov odstop z ministrskega položaja je prehitel interpelacijo SDS zoper njega.

Nalaganje
Nazaj na vrh