Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bešič Loredan: Zahteve sindikata bi lahko pomenile kršitev sporazuma

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 12. 2022 / 13:01
Oznake: Vlada, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2022 / 13:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bešič Loredan: Zahteve sindikata bi lahko pomenile kršitev sporazuma
V sindikatu Fides so za 11. januar napovedali stavko. FOTO: Pexels

Bešič Loredan: Zahteve sindikata bi lahko pomenile kršitev sporazuma

Potem ko so v sindikatu Fides včeraj za 11. januar napovedali stavko, je zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan v današnjem odzivu dejal, da se mu zdi ta popolnoma nepotrebna. Ker je po prvi napovedi stavke vladna stran s Fidesom sklenila stavkovni sporazum, je minister ocenil, da bi lahko zahteve sindikata pomenile kršitev sporazuma, razen zahteva o enakem dvigu plač za vse zdravnike in zobozdravnike.

Na današnji novinarski konferenci je minister še enkrat ponovil, da bo vlada plačna nesorazmerja celovito reševala znotraj napovedanega novega plačnega stebra za zdravstvo. Izhodišča za pogajanja, ki se bodo po napovedih začela januarja, bodo po ministrovih besedah ministra na vladi še sprejeli. Nov plačni steber bo po njegovih zagotovilih oblikovan do 1. aprila 2023.

Minister opozoril na morebitne kršitve stavkovnega sporazuma

Bešič Loredan je po poročanju STA spomnil, da je vladna stran po septembrski prvi napovedi stavke Fidesa v mandatu aktualne vlade s sindikatom v oktobru sklenila sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti. V njem se je Fides zavezal, da v zvezi z oblikovanjem ločenega plačnega stebra ne bo sprožal stavkovnih aktivnosti. Zato bi šlo lahko, tako minister, pri vseh zahtevah Fidesa, razen pri zahtevi o enakem dvigu plač za vse zdravnike in zobozdravnike, za kršitev stavkovnega sporazuma.

Dvig plač za pet plačnih razredov? Minister: »Te možnosti ni«

Podpredsednik Fidesa in vodja pogajalske skupine sindikata Gregor Zemljič je v torkovi napovedi stavke poudaril, da v sindikatu pričakujejo dvig plač v višini petih plačnih razredov za vse zdravnike in zobozdravnike. Minister je na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi vlada do napovedane stavke 11. januarja pristala na tako zvišanje plač, odgovoril, da te možnosti ni. Dodal je še, da bo napoved stavke obravnavala tudi vlada in Fidesu poslala odgovor predvidoma v prvem tednu prihodnjega leta.

Napoved stavke bo obravnavala tudi vlada in Fidesu poslala uradni odgovor, predvidoma v prvem tednu prihodnjega leta, je dejal minister.

Katere so še zahteve Fidesa?

Med zahtevami Fidesa, poleg odprave plačnih nesorazmerij, so še, da se vlada javno in jasno opredeli, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki. Prva tako pričakujejo oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov in prenos napredovanj, doseženih v času specializacije, ki se sedaj zdravnikom po opravljenem specialističnem izpitu ne upoštevajo.

Zadnja stavkovna zahteva pa je dosledno upoštevanje standardov in normativov.


Nalaganje
Nazaj na vrh