Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primarno zdravstvo razpada pred našimi očmi, pravijo zdravniki

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 12. 2022 / 06:59
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2022 / 17:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Primarno zdravstvo razpada pred našimi očmi, pravijo zdravniki
»Bolniki in zdravniki ter ostali zaposleni v zdravstvu nismo in ne smemo postati nasprotniki, temveč moramo ostati partnerji. In to ne le pri zdravljenju bolezni, ampak tudi pri zdravljenju slovenskega zdravstva.« FOTO: Tatjana Splichal

Primarno zdravstvo razpada pred našimi očmi, pravijo zdravniki

»Že nekaj vlad je oznanjalo, da je ureditev razmer v zdravstvu njihova prva in glavna prioriteta. Žal je realnost nasprotna. Po desetletjih obljub o potrebni reformi se je slovensko zdravstvo znašlo v svoji doslej najtežji krizi,« so poziv zdravniškim organizacijam in vladi k takojšnji celoviti prenovi zdravstva začeli v skupini zdravstvo.si.

V pozivu so podpisniki (Matej Beltram, Gorazd Kalan, Matija Kališnik, Marko Noč, Simon Podnar, Samo Vesel, Andrej Vranič in Krištof Zevnik) opozorili, da primarno zdravstvo razpada pred našimi očmi, urgence pokajo po šivih, bolniki čakajo v neskončnih vrstah, zdravstveni kader zapušča poklic … Menijo, da je skrajni čas za učinkovito ukrepanje, a njegovo vodilo ne morejo in ne smejo biti ideološke smernice iz časov 2. svetovne vojne, temveč najboljše prakse evropskih držav, v katerih zdravstveni sistem dobro deluje, denimo Nizozemske, Avstrije, Francije in Švice.

Pogajanja med sindikatom in vlado kot priložnost za spremembe

»Trenutna pogajanja med zdravniškim sindikatom Fides in vlado vidimo kot dobro priložnost za spremembe. Žal pa je cilj, ki ga v teh pogajanjih zasleduje Fides, preozek. Strinjamo se, da je med vzroki za težave v slovenskem zdravstvu tudi nestimulativno nagrajevanje zdravnikov. Nelogična plačna razmerja so odraz zgrešene ureditve zdravstva v Sloveniji,« izpostavljajo v neprofitni skupini, a svarijo, da delna ureditev tega področja ne bo rešila slovenskega zdravstva, temveč bo bržčas botrovala novim neskladjem in novemu nezadovoljstvu zaposlenih in javnosti.

Brez motiviranih zdravnikov ni zadovoljnih bolnikov

Za razliko od slovenskih se bolniki v drugih evropskih državah zavedajo, da je v središču zdravstvenega sistem odnos med bolnikom in zdravnikom. »Bolnika ne zdravi zdravstveni sistem, temveč zdravnik. Pomembno je, da sta v tem odnosu oba dejavnika zadovoljna. Brez motiviranih zdravnikov ni zadovoljnih bolnikov. Slovenski bolniki si zaslužijo, da jih zdravijo motivirani zdravniki, ki se za službo v državnih ustanovah ne odločajo pod prisilo, temveč zaradi dobrih razmer za delo. V nasprotnem morajo imeti možnost opravljati svoj poklic samostojno,« poudarjajo v skupini.

Zato zavračamo zdravstveni sistem, ki zdravnike ponižuje, si jih skuša podrediti, uvaja mezdni urni sistem in normative, jim otežuje delo in jim grozi. Zdravniki ne moremo in nočemo delati pod prisilo in grožnjami. Zdravnik, ki ni motiviran za delo, bo opravil le najnujnejše.

Zavračajo zdravstveni sistem, ki zdravnike ponižuje

Zdravniki se za svoj poklic odločajo v želji pomagati, dodajajo. V svobodnem javnem zdravstvu so motivirani, da zdravijo in skrbijo za čim več bolnikov, v dobrih razmerah so povsod pripravljeni delati tudi prek rednega delovnega časa. »Zato zavračamo zdravstveni sistem, ki zdravnike ponižuje, si jih skuša podrediti, uvaja mezdni urni sistem in normative, jim otežuje delo in jim grozi. Zdravniki ne moremo in nočemo delati pod prisilo in grožnjami. Zdravnik, ki ni motiviran za delo, bo opravil le najnujnejše. Prave stavke niti niso potrebne. Je to res v interesu slovenskih bolnikov?«

Bolnik mora imeti možnost izbire, pri kom se bo zdravil

V skupini zdravstvo.si v imenu bolnikov nagovarjajo zdajšnjo politično večino, naj dosledno zagovarja svobodo bolnika, ki mora imeti možnost izbire, pri kom se bo zdravil. »Bolniku je povsem vseeno, ali bo do svojega zdravnika dostopal v zdravstvenem domu ali pa v zdravnikovi domači ambulanti, ali bo zdravnik zaposlen ali samozaposlen – pomembna sta odnos in storitev, ki je bo deležen. Reševanje obstoja dragih zdravstvenih domov za vsako ceno je zato nepotrebno in negospodarno,« opozarjajo v nestrankarski skupini neodvisnih zdravnikov, ki si prizadeva za javno zdravstvo v korist bolnika.

Netenje sovraštva do zdravnikov poglablja spore

Vsako omejevanje bolnikove svobode od politične večine pomeni, da v središču zdravstva ohranjamo državo in vanj ne postavljamo bolnika, s čimer rešujemo državno zdravstvo in ne vzpostavljamo evropsko primerljivega javnega zdravstva. »K razbijanju temeljne vezi med bolniki in zdravniki prispevajo tudi vodilni mediji in posamezniki. Netenje sovraštva do zdravnikov poglablja spore in onemogoča sodelovanje vseh deležnikov za skupno dobro vseh državljanov,« so prepričani v skupini.

Ne nasprotniki, temveč (še naprej) partnerji

Hkrati v imenu bolnika nagovarjajo zdravnike in zdravniške organizacije: v javnem zdravstvu se plačilo določa kot konsenzualni dogovor med bolniki, izvajalci zdravstvenih storitev in zavarovalnicami o višini plačila posamezne storitve; vsak zdravnik prejme plačilo za opravljeno storitev, pošteno plačilo in varne razmere za delo so temelj zdravnikovega delovanja. »Bolniki in zdravniki ter ostali zaposleni v zdravstvu nismo in ne smemo postati nasprotniki, temveč moramo ostati partnerji. In to ne le pri zdravljenju bolezni, ampak tudi pri zdravljenju slovenskega zdravstva,« končuje izjavo skupina zdravstvo.si.

Nalaganje
Nazaj na vrh