Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skupina zdravstvo.si poziva k vzpostavitvi javnega zdravstva

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 09. 2022 / 05:00
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2022 / 18:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skupina zdravstvo.si poziva k vzpostavitvi javnega zdravstva
Naloga države in politike je poskrbeti, da državljani svobodno izberejo zdravnika, zavarovalnica pa financira stroške zdravljenja slehernemu bolniku, ne glede na to, kje se zdravi. FOTO: Unsplash

Skupina zdravstvo.si poziva k vzpostavitvi javnega zdravstva

Člani skupine zdravstvo.si, ki se – po vzoru razvitih evropskih držav Finske, Nizozemske, Francije, Avstrije ali Švice – zavzemajo za vsem dostopno javno zdravstvo, so se s pozivom k vzpostavitvi javnega zdravstva odzvali na aktualne dogodke v slovenskem zdravstvu.

Po prepričanju podpisnikov je v slovenskem državnem zdravstvu namesto bolnika v središču državni izvajalec zdravstvenih storitev. »V pogovorih z neposredno vpletenimi, torej bolniki, medicinskimi sestrami, zdravniki in vodstvi državnih ustanov, lahko ugotovimo, da je državno zdravstvo propadlo. Simptome in znake vidimo povsod: nedostopnost osebnih zdravnikov, čakalne dobe pri specialistih, obsodbe zaradi korupcije, neprekinjeno odtekanje kadra,« so jasni v skupini zdravstvo.si.

Dogovorna ekonomija, korupcija in klientelizem

Kot nadaljujejo, bolniki v slovenskem državnem zdravstvu nimajo pravočasnega dostopa do zdravnika in potrebnih zdravstvenih storitev, hkrati v državnem zdravstvu prevladujejo dogovorna ekonomija, korupcija in klientelizem. Letno se izgubijo milijoni evrov, ki jih državljani namensko zbirajo, da ob bolezni ali poškodbi pridejo do pravočasnega in kakovostnega zdravljenja, opozarjajo v skupini.

Glavni vzroki za izgubo denarja so slaba organizacija in vodenje zdravstva, neracionalna in preplačana nabava medicinske opreme in materialov. Dodatno k temu prispevajo večdesetletna slaba kadrovska politika, nemotiviranost zaposlenih zaradi rigidnega plačnega sistema in porušenih razmerij v njem, zastarela organizacija izobraževalnega sistema in vztrajanje v postsocialističnem modelu centralno-planskega financiranja zdravstva.

Glavni vzroki za izgubo denarja

»Glavni vzroki za izgubo denarja so slaba organizacija in vodenje zdravstva, neracionalna in preplačana nabava medicinske opreme in materialov. Dodatno k temu prispevajo večdesetletna slaba kadrovska politika, nemotiviranost zaposlenih zaradi rigidnega plačnega sistema in porušenih razmerij v njem, zastarela organizacija izobraževalnega sistema in vztrajanje v postsocialističnem modelu centralno-planskega financiranja zdravstva,« izpostavljajo v skupini zdravstvo.si.

Kako je v evropskem javnem zdravstvu?

V evropskem javnem zdravstvu lahko bolnik opravi zdravljenje bodisi pri zdravniku, zaposlenem v bolnišnici, ali pri zasebnem zdravniku. Zdravniki v javnem zdravstvu svobodno izberejo obliko svojega delovanja, so zasebniki ali pa zaposleni v državnih ustanovah ali pri zasebnih podjetjih. Zavarovalnice plačujejo zdravljenje ne glede na to, pri katerem zdravniku se bolnik zdravi, trdijo podpisniki Matej Beltram, Gorazd Kalan, Matija Kališnik, Marko NočSimon Podnar, Samo Vesel, Andrej Vranič in Krištof Zevnik.

Državno zdravstvo je propadlo. Simptome in znake vidimo povsod: nedostopnost osebnih zdravnikov, čakalne dobe pri specialistih, obsodbe zaradi korupcije, neprekinjeno odtekanje kadra.

Možnost izbire in tekmovanje med izvajalci sta blagodejna

»Zdravniki zdravijo bolnike v zdravstvenih ustanovah, zgrajenih z zasebnimi ali državnimi sredstvi. Vsaka nova zdravstvena ustanova, namenjena zdravljenju bolnikov, je v evropskem javnem zdravstvu nadvse dobrodošla. Možnost izbire in tekmovanje med izvajalci zdravstvenih storitev je za bolnika kot uporabnika samo blagodejno: prinaša boljšo dostopnost, boljšo kakovost in nižje stroške za celoten zdravstveni sistem,« so prepričani podpisniki.

Bolniku je važno le, da dobi kakovostno storitev, ko jo potrebuje

Zato ponovno poudarjajo, da je naloga države in politike poskrbeti, da državljani svobodno izberejo zdravnika, zavarovalnica pa financira stroške zdravljenja slehernemu bolniku, ne glede na to, kje se zdravi, kajti bolniku je važno le, da dobi kakovostno storitev takrat, ko jo potrebuje, ne pa, ali gre za državno ali zasebno ustanovo. Žal pa, nadaljujejo v skupini zdravstvo.si, v Sloveniji ni tako, zato so poziv vsem politikom, vplivnim posameznikom, novinarjem in medijskim hišam strnili v šest točk.

V evropskem javnem zdravstvu lahko bolnik opravi zdravljenje bodisi pri zdravniku, zaposlenem v bolnišnici, ali pri zasebnem zdravniku. Zdravniki v javnem zdravstvu svobodno izberejo obliko svojega delovanja, so zasebniki ali pa zaposleni v državnih ustanovah ali pri zasebnih podjetjih. FOTO: Unsplash


Poziv v šestih točkah

1. Podpirajte in udejanjite svobodno odločitev bolnika, kje in pri kom bo uveljavljal pravice iz obveznega zavarovanja.

2. Podpirajte in udejanjite svobodo zdravnika. Vsak zdravnik potrebuje ustrezne delovne pogoje, ki si jih vzpostavi sam ali pa izbere ljudi, ki to storijo v njegovem imenu.

3. Prenehajte zavajati slovenske državljane o plazeči privatizaciji. Slovenci imamo že trenutno najhujšo obliko privatizacije kot posledico državnega zdravstva, v kateri bolnik ne more do zdravnika v državnih ustanovah in je primoran iskati storitev pri zasebnem zdravniku. To storitev mora plačati z denarjem iz svojega žepa. Zavarovalnica bolniku stroškov zdravljena pri zasebnem zdravniku v tem primeru ne povrne. Ob tem pa slovenski državljan dobi povrnjene stroške zdravljenja v primeru, da opravi zdravljenje v sosednjih državah EU.

4. Vzpostavite moderno evropsko javno zdravstvo in končajte dogovorno ekonomijo in korupcijo.

5. V sistem javnega zdravstva vključite vse razpoložljive zdravnike ne glede na njihov zaposlitveni status, bolniku pa omogočite povrnitev stroškov zdravljenja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Država naj določi standarde kakovosti in vzpostavi nadzor nad izvajalci zdravstvenih storitev, ker slovenski bolnik potrebuje pravočasno, dostopno in kakovostno zdravstveno storitev, ki je v zdajšnji ureditvi ne dobi.

6. Prenehajte žaliti zdravnike. S poniževanjem zdravnikov žalite tudi bolnike in vse državljane Slovenije.

Nalaganje
Nazaj na vrh