Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Za upokojence gre!«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 02. 2023 / 05:00
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 08:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Za upokojence gre!«
Upokojenci zahtevajo dostojnejše življenje. FOTO: Bor Slana/STA

»Za upokojence gre!«

Danes, na prvi februarski dan, bodo ob 15. uri ljubljanski Trg republike zavzeli upokojenke in upokojenci z vseh koncev države, saj novonastala Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije, katere sopobudnik in najprepoznavnejši obraz je nekdanji poslanec in tržiški župan Pavel Rupar, pripravlja prvi Vseslovenski protest upokojencev.

»Mnogi ste garali 40 let in več, si prizadevali in upali za mirno dobo upokojitve, pa se iz dneva v dan borite zgolj za preživetje. Morda je to zadnje upanje za popravo krivic upokojencev. Zdaj ali nikoli. Za upokojence gre!« na letaku vabijo k udeležbi prireditelji, ki pričakujejo množičen prihod razočaranih upokojenk in upokojencev iz vse Slovenije, ki se bodo lahko v Ljubljano iz različnih smeri (Maribor, Obala, Savinjska regija …) pripeljali tudi z nekaj organiziranimi avtobusnimi prevozi. V Ljudski iniciativi Glas upokojencev Slovenije so oblikovali tudi ključne zahteve za dostojnejše življenje slovenskih upokojencev.

Zahteve Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije:

Takojšnje povečanje vseh pokojnin, manjših od 1000 €, za 20 %, pokojnin od 1000 do 1500 € pa za 15 %.
Določitev najnižje mesečne pokojnine, kmečke, invalidske (750 €), in usklajevanje z inflacijo vsaj na dva meseca; povprečna neto pokojnina pa naj bo vedno 75 % povprečne neto plače v Sloveniji.
Povišanje odstotka za odmero pokojnine s 57,25 % povprečne plače za dobo 24 let na 68 % povprečne plače za dobo 20 let.
Vpis 13. pokojnine v ustavo kot pravice upokojencev in obvezni letni dodatek kot pravica upokojencev v enotni višini 750 €.
Vdovska pokojnina mora biti v višini 100 % pokojnikove, če se preživeli zanjo odloči.
Invalidska pokojnina ne sme biti nižja od 750 € mesečno.
Takojšnja ureditev dostopa do osebnih zdravnikov za upokojence.
Obvezno dodatno zdravstveno zavarovanje prevzame država za upokojence s pokojnino, manjšo kot 1000 €.
Obvezen RTV-prispevek upokojencem plača država.
Pomoč mladim z omogočanjem zaposlitev in pri pridobivanju stanovanja, da bodo lahko v oporo svojim staršem.


O tem, ali je katera od zgornjih zadev takšna, da jo je treba izpolniti nemudoma, pa tudi o tem, kdo je poleg upokojencev še povabljen na vseslovenski protest, kdo so največji krivci za nizke pokojnine in ali se prireditelji strinjajo s predlogom zakona o evtanaziji, smo na spletni Družini povprašali enega od sopobudnikov Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije in organizatorjev protesta Andreja Peterleta.

Odgovarjal je sopobudnik Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije Andrej Peterle.

Katera od zahtev Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije je ključna in najpomembnejša in bi jo bilo treba uresničiti nemudoma?

Vse zahteve so pomembne za boljši standard upokojencev. Vsekakor pa so nujni takojšnji ukrepi, ki jih imamo v zahtevah, saj je ob 30-odstotni inflaciji osnovnih življenjskih stroškov stiska upokojencev izjemna.

Kako si razlagate tako mačehovski odnos do upokojenk in upokojencev, ko pa je bila »njihova« stranka (DeSUS) tako rekoč vse mandate aktivno vpeta v odločanje v DZ in tudi v vladah?

Velik del krivde za sramotno nizke pokojnine je tudi na ZDUS (Zvezi društev upokojencev Slovenije) in na upokojenskih političnih strankah, ki so v vseh teh letih dopustile, da se je odmerni odstotek za izračun pokojnine znižal na tako nizko raven, da večini upokojencev ne dopušča dostojnega življenja. Glavne upokojenske organizacije so povsem zatajile na področju delovanja v prid upokojencev.

Andrej Peterle je med organizatorji vseslovenskega protesta upokojencev in sopobudnik Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije. FOTO: Bor Slana/STA

Ali k udeležbi na vseslovenskem protestu nagovarjate samo upokojence ali še koga? Kakšno udeležbo pričakujete?

Vabimo vse upokojenke in upokojence v Sloveniji, da se nam pridružijo na protestu. Pa ne le njih. Vabimo mlade, ki nimajo stanovanj, tiste, ki težko izplačujejo kredite, ki se borijo z draginjo, vabimo vse delavce, ki jim ni vseeno, kakšne pokojnine bodo imeli … Skratka vse, ki nas hočejo podpreti v naših namerah.

Je med zahtevami Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije tudi podpora predlogu Združenja Srebrna nit za zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (evtanaziji)?

Smo proti evtanaziji!

Kupi v trgovini

Vrtec pri stari mami
Drugi priročniki
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh