Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Februarski protest upokojencev, ki gre v nos levi civilni družbi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 01. 2023 / 07:56
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2023 / 08:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Februarski protest upokojencev, ki gre v nos levi civilni družbi
Ključni zahtevi sta dostojne pokojnine in spoštovanje dostojanstva upokojencev. FOTO: Bor Slana/STA

Februarski protest upokojencev, ki gre v nos levi civilni družbi

Novonastala ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije snuje zgodnjefebruarski vseslovenski protest upokojenk in upokojencev Slovenije, ki pa gre pošteno v nos civilni družbi z leve.

»Mnogi ste garali 40 let in več, si prizadevali in upali za mirno dobo upokojitve, pa se iz dneva v dan borite zgolj za preživetje. Za upokojence gre!« so v vabilu na vseslovenski protest upokojenk in upokojencev Slovenije, ki bo v sredo, 1. februarja 2023, ob 15. uri na Trgu republike v Ljubljani, zapisali organizatorji, med najbolj vidnimi je nekdanji poslanec in tržiški župan Pavel Rupar.

Dvig pokojnin

V ljudski iniciativi Glas upokojencev Slovenije zahtevajo takojšnje povečanje vseh pokojnin, nižjih od 1000 €, za 20 %, in vseh pokojnin v višini od 1000 do 1500 € za 15 %. Med zahtevami je tudi določitev najnižje mesečne pokojnine (kmečke, invalidske) pri 750 € in usklajevanje z inflacijo vsaj na dva meseca, pri čemer naj bo povprečna neto pokojnina vedno 75 % povprečne plače v Sloveniji.

Druge zahteve

Še nekaj drugih zahtev: dvig odstotka za odmero pokojnine s 57,25 % povprečne plače za dobo 24 let na 68 % za dobo 20 let; vpis 13. pokojnine kot upokojenske pravice in obveznega letnega dodatka kot pravice v višini ene upokojenčeve pokojnine v ustavo, takojšnja ureditev dostopa do osebnih zdravnikov za upokojence, obvezno dodatno zdravstveno zavarovanje za upokojence s pokojnino, nižjo od 1000 €, pa prevzame država.

Vrnitev dostojanstva

Država naj, kot še zahteva ljudska iniciativa, upokojencem plača obvezen RTV-prispevek in pomaga mladim z omogočanjem zaposlitve in pridobitve stanovanja, da bodo lahko v oporo svojim staršem. Pobudniki zahtevajo tudi »vrnitev dostojanstva in spoštovanja starejšim ljudem, njihovi starosti, izkušnjam in rezultatom, zaradi katerih imate mlajši to, na čemer lahko naprej gradite«.

Leva civilna družba na nogah

Povsem legitimne zahteve torej, ki jim je povečini tudi težko oporekati, pa so pošteno dvignile prah v (levičarskem) delu javnosti, medijev in, reci in piši, tudi civilne družbe, ki ni ideološko usklajena z organizatorji protesta. Tako je ob Tei Jarc glavni jurišnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull ljudsko iniciativo ocenil za »novo dno SDS in sprevržen poskus zlorabe upokojencev in civilne družbe«.

Ni prostora za drugače misleče

Obenem je sledilce pozval, naj posvarijo še svoje znance in prijatelje, »ki so jim mogoče nasedli«, da »skušajo skriti svojo stranko in se tokrat predstavljati celo kot civilna družba«. Z drugimi besedami: na polju civilne družbe je v Sloveniji prostor za Glas ljudstva, Inštitut 8. marec, Niko Kovač, Teo Jarc, Jašo Jenulla, ni pa prostora za tiste, ki mislijo drugače.

Poziv medijem

Pri tem so šli v iniciativi Glas ljudstva še dlje in so v javnem pismu, med drugim objavljenem v Mladini, medije pozvali: »V kolikor boste o napovedani stavki kakor koli poročali, se nam zdi nujno, da predstavite izrazito zavajajoče poimenovanje in očitno ponavljajoči se vzorec poskusov zavajanja in instrumentalizacije javnosti za politične interese SDS.«

ZDUS se je distanciral

Tudi predsednik Zveze društev upokojencev (ZDUS) Janez Sušnik je ljudsko iniciativo Glas upokojencev označil za strankarsko, saj da za njo stoji SDS. »Naša organizacija je zmerna in nima nobene povezave s to iniciativo. Delujemo samostojno, napovedanega protesta na Trgu republike se ne nameravamo udeležiti,« je dejal Sušnik, ki ga je nato Rupar z javnim pismom povabil k sodelovanju, saj »smo le skupaj zares močni in prav sogovornik za ljudi, ki od nas nekaj pričakujejo«.

Čas je za pravičnost

Kakor koli, poleg Pavla Ruparja so med pobudniki in organizatorji protesta še Boris Klepej, Robert Pavlič, Igor Černoga in Andrej Peterle. »Ne prosimo za socialno podporo, za milost. Zahtevamo tisto, za kar so se ljudje borili vse življenje,« je izpostavil Pavle Rupar, Andrej Peterle pa je dodal: »Ni pomembno, koga ste volili. Od leve in desne vlade bomo vedno zahtevali, kar nam pripada: dostojno preživetje in spoštovanje. Dovolj je bilo spregledanosti, čas je za pravičnost!«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh