Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Upokojenci želijo letni dodatek v skladu s pokojninskim zakonom

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 07. 10. 2022 / 17:51
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2022 / 18:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Upokojenci želijo letni dodatek v skladu s pokojninskim zakonom
Kupna moč slovenskih upokojencev peša, vladni ukrepi pa težav ne odpravljajo. FOTO: Pixabay

Upokojenci želijo letni dodatek v skladu s pokojninskim zakonom

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) že dlje časa opažajo nezadovoljsvo med svojimi člani, še dodatno pa jih je razbesnela po njihovem mnenju podcenjujoča napoved dviga letnega dodatka za le pet evrov. Zato od vlade zahtevajo da določbo v zakonu o izvrševanju proračuna spremeni v skladu s pokojninskim zakonom. V nasprotnem primeru se bodo za pravno varstvo obrnili na ustavno sodišče.

Vlada je v predlogih zakonov za izvrševanje proračuna za leti 2023 in 2024 preoblikovala člen, ki se nanaša na izplačila letnega dodatka upokojencem. Njegov znesek se tako dviguje le za pet evrov.

Le tega dobijo upokojenci izplačanega enkrat letno. Upokojencem s pokojnino do 600 evrov bi se po vladnem predlogu izplačal dodatek v višini 455 evrov. Prejemniki pokojnin v višini od 600 pa do 720 evrov naj bi prejeli 315 evrov dodatka, tisti s pokojninami od 720 pa do 850 evrov pa 255 evrov. Za prejemnike pokojnin, višjih od 850 evrov, naj bi ta znašal 205 evrov. Za tiste s pokojninami, višjimi od 1020 evrov pa predlog zakona predvideva 145 evrov dodatka.

Upokojenci ogorčeni

Kot je bilo slišati na današnji tiskovni konferenci Zdusa, je ogorčenje med upokojenci veliko: "Teh pet evrov naj kar obdržijo," je bil oster predsednik Zdusa Janez Sušnik. Njihovo ogorčenje po pojasnilu predsednika strokovnega sveta Zdusa Erika Hofbauerja izvira predvsem iz tega, da napovedani dvig dohodka ne sledi visoki inflaciji, prejemki upokojencev pa bodo na tak način še bolj zaostajali za prejemki zaposlenih.

Prav tako so upokojenci po besedah Hofbauerja ogorčeni nad tem, da niso pripuščeni k razpravam in odločanju o zanje pomembnih temah (tako na primer niso člani Ekonomsko-socialnega sveta). Poleg tega so grdo izviseli pri projektu digitalnih bonov, pri ukrepih glede visoke inflacije in pri odlogu izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi.

Poleg tega Zdus izredno moti tudi vladno vztrajanje "da naj se valorizacija pokojnin opravi v nominalnem znesku, to je 38,81 evra" je pojasnila predsednica komisije za pokojninske in invalidske zadeve Zdusa Nežka Ivanetič. Kot dodaja "Vsakršno nominalno povečanje organi Zdusa zavračamo, saj menimo, da je treba ohranjati vrednost pokojnin." Kot je izpostavila, pokojnina namreč ni socialna pomoč, pač pa so temu namenjeni drugi transferji.

V Zdus tako zahtevajo najmanj 3-odstotno uskladitev pokojnin in pri tem omenjajo izračun ZPIZ, ki navaja kar 4,4 odstotno povišanje.

Odprto pismo predstavnikom države

Svoje zahteve so nato strnili v odprtem pismu, ki so ga naslovili na predsednika vlade Roberta Goloba, predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ministra za delo Luko Meseca, ministra za zdravje Daniela Bešiča Loredana, generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijana Papeža in vodje poslanskih skupin v državnem zboru.

V njem med drugim zahtevajo, da se pri določanju povišanja pokojnin spoštuje ustrezna zakonodaja in da se vlada s svojim ukrepanjem ne oddaljuje od starejših, saj morajo biti ti obravnavani enako kot vsi drugi državljani, čemur pa trenutna vlada ne sledi.

Nalaganje
Nazaj na vrh