Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se bo letni dodatek za upokojence spremenil v trinajsto pokojnino?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 31. 08. 2022 / 15:49
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 15:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Se bo letni dodatek za upokojence spremenil v trinajsto pokojnino?
V Sindikatu upokojencev Slovenije predlagajo 625 evrov letnega dodatka za vse upokojence v letu 2023. FOTO: Pixabay

Se bo letni dodatek za upokojence spremenil v trinajsto pokojnino?

V Sindikatu upokojencev Slovenije so danes predstavili pobudo, s katero predlagajo, da bi se letni dodatek za upokojence postopoma preoblikoval v trinajsto pokojnino. Po njihovem mnenju je namreč letni dodatek postal kategorija, ki je izgubila svoj pomen oziroma namen, zato je po njihovem mnenju zdaj pravi čas za spremembo.

Po besedah predsednice sindikata Francke Četković v sindikatu predvidevajo, da bo vlada v naslednjih tednih pripravila rebalans proračuna za to in prihodnje leto in dodala, da se pri tem ne sme spregledati stiske, »v kateri so se zaradi mačehovskega odnosa do pokojninskega sistema v preteklosti znašli upokojenci«.

Letos pet razredov, najvišji letni dodatek 450 evrov

Četkovićeva je spomnila, da je bilo v tekočem letu določenih pet razredov, pri čemer je najnižji znesek letnega dodatka znašal 140, najvišji pa 450 evrov. Po njenem mnenju je v preteklih letih letni dodatek postal neke vrste socialni dodatek, kot da gre pri izplačilih pokojnin za socialno denarno pomoč.

Letni dodatek precej nižji od višine regresa zaposlenih

Izpostavila je tudi, da so upokojenci nezadovoljni s takšno ureditvijo izplačil letnega dodatka, poroča STA. »Moti jih višina, ki je veliko nižja od zneska regresa za letni dopust zaposlenih, ki je v tem letu znašal 1074 evrov. Mnogi so tudi prizadeti, ker dobijo zaradi enega evra nižji znesek letnega dodatka.«

Letni dodatek naj bi po njihovem predlogu znašal 625 evrov

V sindikatu za višino predlagajo 80 odstotkov povprečne pokojnine v mesecu pred izplačilom letnega dodatka. »S tem bomo upokojenke in upokojenci izenačeni z zaposlenimi in ne več diskriminirani, kot smo bili v preteklih letih. Za julij je znašala povprečna pokojnina 781 evrov, letni dodatek bi znašal 625 evrov za vse prejemnike,« je dejala Četkovićeva. Za to bi po njihovi oceni potrebovali okoli 380 milijonov evrov.

Za julij je znašala povprečna pokojnina 781 evrov, letni dodatek bi znašal 625 evrov za vse prejemnike.

Pričakujejo uskladitev pokojnin

V sindikatu prav tako pričakujejo izredno uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka še letos, kar je predlagala Zveza društev upokojencev Slovenije, saj so bile pokojnine v začetku leta po besedah Četkovićeve še vedno za en odstotek nižje, kot bi morale biti, ker je vlada lani ob redni uskladitvi pokojnine povečala samo za 2,5 odstotka, dejansko pa bi jih morala po podatkih in zakonu povišati za 3,5 odstotka.

Nalaganje
Nazaj na vrh