Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija opozarja na možnost konflikta z ZDA

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 01. 06. 2022 / 14:04
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2022 / 19:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija opozarja na možnost konflikta z ZDA
98. dan vojne v Ukrajini. FOTO: Pexels

Rusija opozarja na možnost konflikta z ZDA

Potem ko je vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna napovedala novo dobavo orožja Ukrajini, iz Kremlja prihaja opozorilo, da bi to potegnilo ZDA v neposreden konflikt z Rusijo. Novo pomoč Ukrajini napoveduje tudi Nemčija, in sicer dobavo sodobnega sistema protiletalske obrambe.

Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna se je odločila, da bo Ukrajini, ki se sooča z okrepljeno agresijo ruskih sil na vzhodu države, poslala na pomoč raketne sisteme srednjega dosega. Uradna odločitev bo po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na vire v vladi, objavljena danes.  »Ukrajine ne spodbujamo, da udari preko svojih meja. Nočemo podaljšati vojne samo zaradi tega, da se Rusiji povzroči bolečina,« je med drugim zapisal Biden. 

Ukrajinci že nekaj časa prosijo za tovrstno oborožitev, saj nimajo odgovora na rusko bombardiranje in raketiranje od daleč. Biden je dejal, da v Ukrajino ne bo pošiljal raketnih sistemov dolgega dosega, s katerimi bi lahko Ukrajinci dosegli Rusijo. Poslali pa bodo raketne sisteme dosega okrog 70 kilometrov.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je v nemškem parlamentu medtem napovedal, da bodo Ukrajini dobavili sodobni sistem protiletalske obrambe za boj proti ruskim silam ter dostavo sodobnega radarskega sistema Kijevu. V svojem nastopu je ponovil, da je cilj nemške vlade, da ruski predsednik Vladimir Putin ne zmaga v vojni.

Kremelj: ZDA namerno prilivajo olje na ogenj

S to potezo se povečuje tveganje za neposredni konflikt ZDA z Rusijo, so se na Bidnovo potezo odzvali v Moskvi. Washington s tem »priliva olje na ogenj«, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da je politika ZDA »boj proti Rusiji do zadnjega Ukrajinca«. Tovrstne dobave orožja po njegovih besedah ukrajinskega vodstva ne spodbujajo k ponovnemu začetku mirovnih pogajanj. Prepričan je, da ZDA »namerno in premišljeno prilivajo olje na ogenj«. 

Ob tem je opozoril na negativne posledice naftnega embarga EU. Moskva po njegovih besedah sprejema ukrepe za »minimiziranje« učinkov naftnega embarga, sankcije pa bodo negativno vplivale na »Evropo, nas in celoten svetovni energetski trg«. Rusija medtem že išče alternative trge za izvoz nafte.

Gazprom pipico zaprl še Danski

Potem ko je ruski energetski velikan Gazprom zaradi nepripravljenosti na plačevanje plina v ruski valuti že zaustavil dobavo plina Bolgariji, Poljski, Finski in Nizozemski, je to danes doletelo tudi Dansko. Gazprom je prekinil dobavo plina danskemu energetskemu podjetju Orsted in dobavo plina v Nemčijo preko podjetja Shell Energy Europe. Obseg Gazpromove dobave izven regije se je sicer med januarjem in majem na letni ravni skrčil za dobro četrtino. 

Zelenski obsodil ruski napad na kemično tovarno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoči zvečer ostro obsodil ruski napad na kemično tovarno v obleganem mestu Severodoneck na vzhodu Ukrajine in ga označil za norost. »Glede na to, da v Severodonecku poteka obsežna kemična proizvodnja, so napadi ruske vojske, vključno z letalskim bombardiranjem, naravnost nori,« je glede na navedbe na spletni strani ukrajinskega predsednika sporočil Zelenski. Dodal je še, da »na 97. dan takšne vojne ni več presenetljivo, da je za rusko vojsko (...) vsaka norost popolnoma sprejemljiva.«

Ruske sile že več tednov stiskajo obroč okoli mesta, po poročanju britanskih obveščevalnih služb pa naj bi v zadnjih dneh zasedle že večino mesta Severodoneck. V zadnjih dveh dneh so se spopadi okrepili, Rusi so napredovali v središče mesta, v bojih pa so sodelovali tudi čečenski borci, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska vojska je poleg tega obstreljevala tudi mesto Slavjansk, ki leži približno 60 kilometrov zahodno od Severodonecka, je za ukrajinsko televizijo 24 Kanal dejal župan Slavjanska Vadim Lijak. O novih poskusih ruskih sil, da bi napredovale v smeri Slavjanska je davi poročal tudi generalštab ukrajinske vojske.

 

Nalaganje
Nazaj na vrh