Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruska Cerkev misijonari na Antarktiki

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 02. 2014 / 07:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ruska Cerkev misijonari na Antarktiki

Prva pravoslavna cerkev na artarktični celini bo slovesno blagoslovljena v »prijetnem poletju«, ki ga trenutno uživajo na tem koncu sveta.

Ruska pravoslavna Cerkev misijonari na Antarktiki in med azijskimi priseljenci v Moskvi, je sredi tedna poročala ustanova Pro Oriente. Prvo pravoslavno cerkev na artarktični celini bodo slovesno blagoslovili v »prijetnem poletju«, ki ga trenutno uživajo na tem koncu sveta. Cerkev Svete Trojice stoji na območju raziskovalne postaje Bellingshausen na Otoku kralja Jurija (King George Island).

Cerkev Svete Trojice na Otoku kralja Jurija je bila postavljena leta 2004 iz cedrovine in macesnovine. Gre za edino svetišče na Antarktiki, kjer redno obhajajo bogoslužja. Raziskovalci in drugi zaposleni ne le z ruske, ampak tudi z drugih raziskovalnih postaj prihajajo v cerkev, kjer se udeležujejo bogoslužij in molijo.

Svetišče bo blagoslovil škof iz Narjan-Mara in Mezenska, Jakov Tislenko, ki je na Antarktiko odpotoval z rusko antarktično odpravo s sedeža Ruskega geografskega združenja v Moskvi. Škof Jakov je pravzaprav škof »polarne« škofije: Narjan-Mar, prestolnica avtonomne pokrajine Nencev (ljudstva iz skupine Samojedov), leži severno od polarnega kroga na obali Pečore.


Leta 2011 je škof že blagoslovil Severni tečaj, septembra lani pa ladijsko pot Severnega morja, ki zaradi spremenjenih podnebnih in gospodarskih razmer postaja vse pomembnejša kot hitra povezava med Evropo in Azijo.

Mladi pravoslavni misijonarji pa evangelij širijo med priseljenci v Moskvi, je še poročala ustanova Pro Oriente. Akcija je usmerjena v uzbeške, kirgiške in tadžiške priseljence v ruski prestolnici. Mladi misijonarji jim delijo brošure in zgoščenke o Kristusu in Cerkvi ter odlomke iz evangelijev v uzbeškem, kirgiškem in tadžiškem jeziku.

Misijonarji se s priseljenci pogovarjajo o temeljih krščanstva, pa tudi o razlikah med krščanskim in islamskim verskim izročilom. Vse skupaj se dogaja v ozračju ljubezni do bližnjega, je eden od misijonarjev pojasnil za Pro Oriente. S strani priseljencev ni slišati nikakršnih kritičnih komentarjev, mladi si med seboj izmenjujejo naslove in skupne fotografije v spomin na druženje.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh