Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruska pravoslavna Cerkev želi okrepiti vezi z Rimom

Objava: 22. 05. 2009 / 07:55
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ruska pravoslavna Cerkev želi okrepiti vezi z Rimom

Srečanje nuncija Menninija in novega vodje Urada za zunanje zadeve ruskega patriarhata, nadškofa Hilariona

Ruska pravoslavna Cerkev želi okrepiti svoje vezi s katoliško Cerkvijo, je med srečanjem z apostolskim nuncijem v Rusiji, nadškofom Antoniem Menninijem, povedal novi vodja Urada za zunanje zadeve ruskega patriarhata, nekdanji dunajski ruski pravoslavni škof, Hilarion Alfejev.

Srečanje se je odvijalo v ozračju medsebojnega razumevanja in odprtosti, so zapisali v uradnem poročilu Moskovskega patriarhata. Vezi med katoliško Cerkvijo in Moskovskim patriarhatom še nikoli niso bile tako močne kot danes. Tudi nadškof Mennini je v pogovoru za Radio Vatikan izrazil podobno stališče. Vodja Urada za zunanje zadeve ruskega patriarhata je med srečanjem poudaril, da je papež Benedikt XVI. med Rusi izredno cenjen, še posebej zaradi svojih teoloških del in zaradi svoje zvestobe tradiciji.

Osrednja tema pogovora, je poročal nadškof Mennini, je bila delo mešane komisije, ki naj bi se ponovno sestala še pred začetkom poletja. V tej komisiji so že večkrat razpravljali o predsodkih obeh strani, ‘bratska klima’ pa je pripomogla k temu, ‘da so bile kljub temu omogočene nove poti sodelovanja’.

Pogovor med nadškofoma je tekel tudi o vprašanju zagovarjanja krščanskih vrednot v družbi. Kot je povedal nuncij Mennini, je nadškof Hilarion pojasnil svoje zamisli, kako si predstavlja sodelovanje med katoličani in pravoslavci na tem področju v prihodnosti. Gre za to, da je potrebno s skupnimi močmi nastopiti proti sekularizaciji in materializmu sodobne družbe.

Nadškof Mennini je vodji Urada za zunanje zadeve ruskega patriarhata izročil pisma vatikanskega državnega tajnika kardinala Tarcisia Bertoneja, vatikanskega ‘zunanjega ministra’ nadškofa Dominiqea Mambertija in predsednika Papeškega sveta za kulturo nadškofa Gianfranca Ravasija. Tudi to so jasna znamenja povezanosti Svetega sedeža z Moskovskim patriarhatom.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh