Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruska zmaga v sporu glede pravoslavne bazilike v Nici

Objava: 04. 11. 2011 / 10:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ruska zmaga v sporu glede pravoslavne bazilike v Nici

Pravoslavna Cerkev Ekumenskega patriarhata mora ključe bazilike v naslednjem tednu dni izročiti odgovornim s strani ruske pravoslavne Cerkve, v nasprotnem primeru dosedanjim uporabnikom grozi kazen v višini 6.000 evrov na dan.

V sporu glede prihodnosti pravoslavne bazilike v južnofrancoskem letovišču Nica je trenutni upravitelj svetišča doživel poraz. Pravoslavna Cerkev Ekumenskega patriarhata mora ključe bazilike v naslednjem tednu dni izročiti odgovornim s strani ruske pravoslavne Cerkve, je po poročanju francoskih medijev odločilo sodišče v Nici. V nasprotnem primeru dosedanjim uporabnikom grozi kazen v višini 6.000 evrov na dan.

Rusija je celo izrazila zahtevo, naj pravoslavno Cerkev Ekumenskega patriarhata iz svetišča po potrebi odstrani s policijsko silo. Minili so namreč meseci neuspešnih pogajanj med obema stranema. Francosko pravosodje je maja letos po leto dni trajajočem sporu v prizivnem postopku lastniške pravice za baziliko prisodila Rusiji. Zatem je tamkajšnja pravoslavna skupnost ponovno vložila pritožbo, ki pa ni imela željenega učinka.

Konec avgusta je ruska pravoslavna Cerkev v Nico poslala svoje duhovnike, ki naj bi prevzeli upravljanje in liturgično vodenje bazilike. Dosedanji rektor Jean Gueit pa svojega položaja ni bil pripravljen zapustiti, dokler mu takšnega napotka ne bi izdal Ekumenski patriarhat v Carigradu.

Rusija je v postopku nenehno poudarjala pravno nasledstvo carja Nikolaja II., ki je leta 1912 za gradnjo bazilike na razpolago ponudil svoje zemljišče. Sedanji uporabniki svetišča pa so trdili, da jim je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja ruska pravoslavna Cerkev predala tako baziliko kot pripadajoče zemljišče. Dragoceno opremo cerkve naj bi priskrbeli predvsem Rusi, ki so živeli v izgnanstvu.

Leta 2007 je francosko ministrstvo za kulturo poleg bazilike pod spomeniško varstvo uvrstilo tudi njeno notranjo opremo, s čimer naj bi preprečilo odnašanje dragocenega pohištva, ikom in drugih cerkvenih zakladov iz svetišča.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh