Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruski poslanci načrtujejo ostrejši zakon o bogoskrunstvu

Objava: 01. 10. 2012 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ruski poslanci načrtujejo ostrejši zakon o bogoskrunstvu

Sramotenje cerkvenih prostorov naj bi bilo odslej kaznovano tudi s petimi leti zaporne kazni.

V Rusiji naj bi sramotenje cerkvenih prostorov odslej kaznovali tudi s petimi leti zaporne kazni. Ustrezen nadstrankarski zakonski predlog so že predstavili v parlamentu, je minuli teden v Moskvi sporočil predsednik parlamentarnega odbora za verske organizacije, Jaroslav Nilov. Doslej je bila za bogoskrunstvo predpisana globa v višini največ petindvajset evrov.


Po navedbah Nilova predlog zakona za sramotenje in uničevanje verskih predmetov in ustanov predvideva globe v višini do 12.400 evrov in tudi do pet let zaporne kazni. Žaljenje verskih čustev bo odslej lahko kaznovano z globo v višini do 7.450 evrov in triletno zaporno kaznijo. Načrtovano poostritev politiki desno populistične liberalno demokratske stranke utemeljujejo z umorom islamskega duhovnika in serijo napadov na krščanska in judovska svetišča.

Tamkajšnji parlament, duma, je minuli teden obsodil umora dveh islamskih duhovnikov na območju Tatarstana in Dagestana na jugu Rusije, pa tudi sramotenje cerkva in sinagog. Poslanci so se obenem pritožili zaradi naraščanja verskih žalitev in nasilja proti verskim skupnostim. Tovrstni napadi so usmerjeni proti destabilizaciji Rusije, je bilo rečeno. V enem izmed sklepov so parlamentarci soglasno podprli poostritev kazenskega prava na tem področju, vendar odločitve še niso konkretneje predstavili.

Poslanci dume so spomnili tudi na protestni nastop pank skupine ‘Pussy Riot’ v največjem pravoslavnem svetišču v Moskvi februarja letos, v različnih ruskih mestih pa je bilo več ikon, cerkvenih zidov in sinagog prekritih z žaljivimi napisi. V Moskvi je bila med drugim uničena ena izmed protestantskih cerkva.

Žaljenje verskih čustev je v Rusiji doslej veljalo le za manjšo kršitev, izgredi ‘na podlagi verskega sovraštva’ pa so kaznovani z do sedmimi leti zaporne kazni. Po tem zakonu so bile na dve leti zapora obsojene tudi tri glasbenice skupine ‘Pussy Riot’.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh