Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S. Barbara Poredoš uspešno zagovarjala doktorsko nalogo v Rimu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 05. 2023 / 10:16
Oznake: Družba, Dogodek, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 14:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
S. Barbara Poredoš uspešno zagovarjala doktorsko nalogo v Rimu
S. Barbara Poredoš FMA. FOTO: Osebni arhiv

S. Barbara Poredoš uspešno zagovarjala doktorsko nalogo v Rimu

S. Barbara Poredoš FMA, sicer tudi občasna sodelavka tednika Družina, je v ponedeljek, 15. maja, na Pedagoški fakulteti v okviru Salezijanske papeške univerze v Rimu zagovarjala doktorsko nalogo z naslovom Spremljanje mladostnic v mladinskih centrih v Ljubljani po teoriji pozitivni razvoj mladih: Študija primera. »Preveva me občutek velike hvaležnosti, predvsem do Gospoda in Marije,« je povedala za Družino ob koncu tega velikega koraka.

Kot hči Marije Pomočnice, ki svoje življenje posveča mladim, in kot pedagoginja v okviru mladinskih študij, ki proučujejo generacije mladih s psihološkega, pedagoškega, sociološkega in pastoralnega vidika, je raziskovala vzgojnost učnih okolij v prostem času za mlada dekleta.

Pri tem je razvijala teorijo pozitivnega razvoja mladih, ki jih obravnava predvsem kot potenciale; ob primernih pristopih odraslih prav vsak od njih lahko uspe v življenju, pri čemer je potrebno upoštevati tako posebnosti deklet kot fantov med 15. in 19. letom, pojasnjujejo v Družbi hčera Marije Pomočnice.

Doktorsko delo nastajalo tri leta

Celoten proces nastajanja doktorskega dela s. Barbare, ki je trenutno še v Rimu, je trajal približno tri leta. Kot hči Marije Pomočnice že po svoji karizmi in duhovnosti posveča svoje življenje mladim. »V doktorskem delu pa je konkreten poudarek na mladostnicah, saj je bila edukacija v slovenskem pedagoškem prostoru na tem področju nekoliko zanemarjena. Razlike v razvoju med mladostniki in mladostnicami so bile v znanstvenem prostoru doslej morda premalo poudarjene. Prav zato sem želela to področje osvetliti in razvijati naprej, tako za oblikovalce mladinskih politik kot pedagoške strokovnjake in delavce,« nam je povedala v kratkem telefonskem pogovoru.

Hvaležna Gospodu in Mariji

Ob uspešnem zaključku tega poglavja življenja s. Barbaro preveva občutek velike hvaležnosti, predvsem do Gospoda in Marije. »Marija me je vodila in bila moja pomočnica. Ob tem sem čutila njeno duhovno in materinsko oporo. Ob tem sem se tudi sama učila, kaj pomeni celostno spremljanje mladostnic. Prav tako sem hvaležna vsem ljudem, ki so bili ob meni na tej poti, od mentorja, vseh profesorjev, sosester, predvsem v moji inšpektoriji, ter vsem prijateljem, sorodnikom in znancem.«

Potencial je treba negovati in razvijati

S. Barbara si želi, da vsak, ki želi mladim dobro, v njih vidi potencial. »S tem delom želim pokazati, da so mladostnice potencial in ne težava. Ta potencial je treba negovati in jim ga pomagati razvijati na telesni, intelektualni, čustveni, socialni in duhovni ravni, kar je v slovenskem prostoru včasih premalokrat poudarjeno,« je še podčrtala za Družino.

»S. Barbari ob tej priliki iskreno čestitamo in se veselimo z njo,« so ob veselem dogodku zapisale v Družbi hčera Marije Pomočnice. Temu se pridružujemo tudi v uredništvu Družine.

Nalaganje
Nazaj na vrh