Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S čolnom po jami, s pogledom po jezeru

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 12. 05. 2022 / 12:09
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 23:34
S čolnom po jami, s pogledom po jezeru
Krožna vožnja s čolnom je dolga približno 180 metrov. FOTO: Andrej Praznik

S čolnom po jami, s pogledom po jezeru

Na severni strani Blatnega jezera na Madžarskem se dviga vrsta ognjeniških osamelcev. Čeprav so visoki le štiristo metrov ali še manj, z njih lepo vidimo preplet njiv, travnikov, gozdov in vasi ter modrino 80 kilometrov dolgega jezera. Medtem ko po njem drsijo jadrnice, pa deset kilometrov stran pod zemljo plavajo majhni kovinski čolni.

Ko smo na pragu jeseni severno od Blatnega jezera obiskali gradova Sümeg in Szigliget, smo se popoldne ustavili tudi v mestu Tapolca. Hoteli smo si ogledati tamkajšnjo jamo, vendar so vstopnice že pošle. Tokrat smo bili bolj zgodni, za izlet pa smo izbrali delavnik pred prvomajskimi prazniki.

Po suhem in po vodi

Tapolca ima približno 15.000 prebivalcev in je od meje s Slovenijo v zračni črti oddaljena osemdeset kilometrov. Do nje se lahko pripeljemo iz Lendave skozi Lenti, Bak in Keszthely (Blatenski Kostel). V zahodnem delu mesta stoji športna dvorana, poimenovana po domačinu Jozsefu Csermaku, ki je leta 1952 na olimpijskih igrah v Helsinkih zmagal v metu kladiva. Če pustimo avto pri njej, imamo do mestnega središča in vhoda v jamo le dober kilometer.

Jamo pod Tapolco so odkrili leta 1903 in jo deset let pozneje odprli za javnost. Ogledamo si lahko približno 250 metrov dolg del: 70 metrov po suhem in 180 metrov po vodi. Ko se po 73 stopnicah spustimo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh