Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S. Ivana (Ana) Povše, šolska sestra sv. Frančiška Kristusa Kralja

Za vas piše:
s. Martina Štemberger
Objava: 10. 08. 2023 / 13:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2023 / 13:25
S. Ivana (Ana) Povše, šolska sestra sv. Frančiška Kristusa Kralja
s. Ivana Povše. FOTO: arhiv šolskih sester

S. Ivana (Ana) Povše, šolska sestra sv. Frančiška Kristusa Kralja

Ko se je svital dan prvega petka v juliju, dan, ko posebej častimo Srce Jezusovo, je Zveličar v svoje Srce sprejel s. Ivano Povše, ki je bila njegova zvesta in zavzeta častilka.

S. Ivana, s krstnim imenom Ana, se je rodila 21. novembra 1931 v Velikem Slatniku pri Novem mestu očetu Francu in materi Ani, bila je drugi od štirih otrok. Imela je še tri brate. Med drugo svetovno vojno je mamo na domačem pragu zadela granata in je zaradi hudih poškodb umrla. Oče se je drugič poročil in rodila sta se še dva fanta. A pet let za mamo je umrl tudi oče.

S. Ivana se je že v mladosti odločila, da bo svoje življenje posvetila Bogu. Frančiškan p. Karel Dijak jo je usmeril k šolskim sestram. 27-letna je prišla v ljubljansko bogoslovje in dve leti pomagala pospravljati, prati, likati. V noviciat je vstopila 4. oktobra 1960 v Pančevu. Po prvih zaobljubah je še eno leto ostala v Pančevu, ker je zbolela na kolenu, nato pa odšla na Rab, da bi si pozdravila nogo. Leta 1965 je v Pančevu naredila večne zaobljube in istega leta prišla v frančiškanski samostan na Tromostovju v Ljubljani. Skupaj s s. Evo Papež sta prali za samostansko družino in cerkev Marijinega oznanjenja...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh