Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S kolesom po Trnovskem gozdu

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 23. 06. 2022 / 22:28
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2022 / 22:34
S kolesom po Trnovskem gozdu
Večinoma vozimo po gozdnih cestah, na katerih le izjemoma srečamo kakšen avto. FOTO: Andrej Praznik

S kolesom po Trnovskem gozdu

V sončnih poletnih dneh nas na nižinskih kolesarskih poteh muči vročina. Na makadamskih cestah pod gostimi krošnjami Trnovskega gozda pa je zaradi višje nadmorske višine in sence celo na klancih sveže in prijetno.

Trnovski gozd je približno 270 kvadratnih kilometrov velika planota na zahodu Slovenije. Na jugovzhodu prehaja v Hrušico, na severu se dotika Idrijskega hribovja, na zahodu jo omejuje Čepovanski dol, na jugu pa se strmo spušča v Vipavsko dolino. Njeno površje je zakraselo, večinoma pokrito z gozdom in brez tekočih voda. Najvišji vrh planote (na sliki v spodnji križanki) je visok 1.495 metrov.

Zahodni del Trnovskega gozda seka cesta med Predmejo in Lokvami, ki so jo v minulih dveh letih v veliki meri prenovili in asfaltirali. Približno dva kilometra naprej od Predmeje je odcep proti Iztokovi koči. Tam lahko pustimo avto, sedemo na kolo in nadaljujemo vožnjo navkreber proti Lokvam. Na ostrem ovinku nas kažipot z napisom Čaven usmeri na široko makadamsko cesto, ki ji sledimo vse do koče Antona Bavčerja. Ves čas peljemo navkreber, šele na vrhu asfaltnega odseka malo pred kočo se strmina prelomi. Drevje se razmakne in s skalnatega roba se odpre imeniten razgled na Vipav­sko dol...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh