Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S poezijo smo skupaj!

Za vas piše:
K. C.
Objava: 19. 03. 2020 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.03.2020 / 07:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
S poezijo smo skupaj!

S poezijo smo skupaj!

V soboto, 21. marca, na svetovni dan poezije, vas Družina vabi, da doma, v varnem zavetju, preberete vsaj 5 pesmi.

Ne pozabimo na lepe stvari, ki so nam dosegljive. V knjigah je mnogo čarobnega, resničnega in pomirjujočega. V soboto, 21. marca, na svetovni dan poezije, vas Družina vabi, da doma, v varnem zavetju, preberete vsaj 5 pesmi.

Berimo poezijo narazen, drug ob drugem, v mislih ... skupaj.



Naj vas poezija nagovori globoko v dušo, vam odpre širni svet, v katerega lahko kadar koli prosto vstopamo. Tega nam nihče ne more prepovedati. Barve naj vam osvetlijo široko nebo, misli naj vam poletijo čez oceane in za trenutek skrbi odložite na najvišjo polico.

Spodbudite svoje prijatelje in bližnje, da se nam pridružijo v krogu poezije, ki naj bo neskončen.

Če bi želeli brati novo knjigo, pa brž v našo spletno knjigarno ali na portal Biblos, kjer si knjige lahko tudi izposodite. Predlagamo vam knjige iz zbirke Sozvezdja. Vzemite jih v roke in jo berite, potihoma, samo sebi, ali na glas, da se s poezijo omamijo tudi vaši bližnji.

Želimo vam približati poezijo. Zato vam danes in samo do 23. marca podarjamo 20% popust na izbrano poezijo. Popust na knjigo Vrata, okno, oboki po zakonu o enotni ceni knjige ni mogoč.

Olga Sedakova: Vrata, okna, oboki

Sedakova velja za eno največjih sodobnih ruskih pesnic. Njena poezija je v svojem bistvu globoko religiozna, »metafizična«, prepredena s krščanskim etosom in humanističnim doživljanjem sveta. Prejela je številne ugledne literarne nagrade – npr. nagrado Andreja Belega (1983), evropsko nagrado za poezijo (1995), nagrada Aleksandra Solženicina (2003), nagrado Danteja Alighierija (2011). Ker so njene zbirke izhajale v samizdatu in so praktično nedosegljive, je za prevod izbrana ena izmed kasneje izdanih dvojezičnih antologij.

Vaje iz neobstojaMarzanna Bogumiła Kielar: Vaje iz neobstoja

Ob branju pesmi Marzanne Kielar nas spreletava drugačen občutek: občutek, da je poezija sok, iztisnjen iz vse resničnosti s tisto človekovo izkušnjo, ki gre »do konca«, do »najbolj resnične« resničnosti, in nastaja pod visokim pritiskom na samem robu obstoja. Tam, kjer je vse res. S preciznim očesom hladnega opazovalca narisan svet, sveža, haptično nazorna govorica, pretkana z jasnimi, a presenetljivimi podobami: pravkar odprt list neimenovane rastline, mravlja, nenavadna sonca ogromnih severnih pokrajin, mogočne geološke strukture in v njih človek, dva človeka, »organski primesi, uklenjeni v ledu« ...

Tomislav Marijan Bilosnić: Molitve

Tomislav Marijan Bilosnić je pesnik, slikar, fotograf, urednik in publicist. V sedemdesetih letih življenja je izdal več kot sto knjig najrazličnejših literarnih zvrsti. »Osrčje vsega njegovega umetniškega delovanja je poezija, ki se odlikuje s tematsko in oblikovno raznolikostjo (je eden od pionirjev hrvaškega haiku pesništva), izredno čustveno intenzivnostjo in izvirnim nadrealističnim podobjem /…/. Mojstrsko izdelane haiku podobe dopolnjujejo Bilosnićev energetični, vibrajoči prosti verz, skozi katerega nenehoma teče ogenj strastne, v čutnih podobah žareče osebne vere,« je o Bilosniću na zavihek zapisal Senegačnik.

Jean Mambrino: Belo brezno

Belo breznoČeprav superlativi pri označevanju poezije hitro zazvenijo »poceni«, morda za Mambrinoja vendarle ni pretirana oznaka, da gre za enega izmed najpomembnejših religioznih francoskih pesnikov po drugi svetovni vojni. Vsekakor je ta poezija »globoka«, kolikor skuša izrekati »razpoko v porcelanu biti« (kot je človeško eksistenco nekje posrečeno opredelil Jean Wahl).

Zato je za takšno poezijo merodajen Novalisov izrek: »Vsaka globoka poezija je zbranost, potovanje v notranjost.« Pesnik takšnega pesništva pa je, če uporabimo besede Wallacea Stevensa, »duhovnik nevidnega«.

Hilde Domin: Le vrtnica v oporo

Le vrtnica v oporoNjena poezija je premišljujoča in je terjajoča; obrača se vase in obenem sega k bralcu, osvetljuje in raziskuje svetove vsakdana in plati najintimnejše človeške biti. Pisati je začela pozno, pri dvainštiridesetih letih; ta začetek je bil po njenih besedah kot novo rojstvo. Rojstvo človeško zrele pesnice: v njenem prvencu Le vrtnica v oporo (1959) je namreč poetični izraz že povsem izoblikovan. Lirski jaz se v njej sicer večinoma zazira v življenje ljubezenskega para, vendar ta s svojo eksemplarično izkoreninjenostjo iz rodnega okolja in vrženostjo na tuje presega hermetično zaprtost v zasebno dvojino.

Delite to pesniško sporočilo naprej, naj še koga osreči :)

Še več poatičnih predlogov najdete v članku Pesniške zbirke Založbe Družina.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh