Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S prodajo krofov za pomoč Darfurju

Objava: 13. 07. 2009 / 10:14
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

S prodajo krofov za pomoč Darfurju

Šolski projekt se je razvil v dobrodelno organizacijo

Vse skupaj se je začelo kot šolski projekt dijaka iz nadškofije Cincinnati v ameriški zvezni državi Ohio. Danny Sexton se je odločil za prodajo krofov v šolski kuhinji, s čimer naj bi denarno pomagal prebivalcem Darfurja v zahodnem Sudanu. Zamisel se je razvila v ustanovitev nove neprofitne organizacije, katere ustanovitelj in izvršni direktor je danes osemnajstletni Sexton, letošnji maturant gimnazije v Cincinnatiju.

Sextonu se je ustanovitev dobrodelne organizacije zdela logično nadaljevanje uspešnega šolskega projekta. Kot pravi sam, ‘Bog od nas pričakuje, da drugim delamo dobro’. Svojo organizacijo je poimenoval Concordia Humana, kar v latinščini pomeni ‘človeško sožitje’. Njeno poslanstvo je med drugim ‘prizadevanje za širjenje socialne pravičnosti v predelih sveta, kjer je to nujno potrebno’. Poleg ustanovitelja v organizaciji delujejo še štirje njegovi vrstniki, trije sošolci in prijateljica.

Kot posledica genocida je v Darfurju razseljenih skoraj tri milijone ljudi. Deklice iz begunskih taborišč so izpostavljene posiljevanju in drugim oblikam zlorabe, ko taborišča za krajši čas zapustijo, da bi priskrbele drva za pripravo toplega obroka. Če taborišče zapustijo moški, jih pri priči doleti smrt. Danny Sexton v tem vidi sodobni holokavst in zdi se mu potrebno, da je nekdo odgovoren tudi za odpravljanje posledic vojnih grozot.

Potencial za zbiranje denarja v pomoč prebivalcem Darfurja je videl v prodaji krofov na šoli, polni lačnih najstnikov. Maja 2008 je začel s projektom ‘Krofi za Darfur’, krofe za prodajo v šolski kuhinji pa so mu prijazno podarile lokalne pekarije in slaščičarne. Sredstva, zbrana v projektu, je Sexton namenil projektu judovske organizacije ‘Sončni štedilnik’, s katerim ga je seznanila prijateljica. Namen projekta je oskrba darfurskih begunskih taborišč s štedilniki na sončno energijo. Mladi dobrotnik je bil nad projektom navdušen.

Prodaja krofov je od dijakov zahtevala zgodnje prebujanje, saj so se po pecivo morali odpraviti že pred četrto uro zjutraj. Do sedmih so bili v šoli in v dobri uri so bili krofi, na prodaj po en dolar, razgrabljeni. V letu dni so s projektom zbrali 6600 ameriških dolarjev. Na gimnaziji so projekt navdušeno podprli, saj se jim je Dannyjeva pobuda zdela ena boljših zamisli. Pravijo, da svoje dijake skušajo naučiti globalnega razmišljanja in jih vzpodbujajo, da bi se domislili čim več načinov, kako pomagati sočloveku. Naučiti jih želijo razumevanja in sočutja do stiske revnih in zatiranih.

Ker je bil projekt ‘Krofi za Darfur’ deležen tolikšnega uspeha, se je Sexton odločil za ustanovitev organizacije Concordia Humana, s pomočjo katere bo še naprej lahko pomagal ljudem v Darfurju in v drugih deželah, kjer morajo ljudje vsak dan preživljati strahote. Šolski projekt bo nadaljeval tudi v jeseni, ko bo sam sicer že študent na bližnji univerzi.

Za svoje zamisli in trud je Danny Sexton v letošnji pomladi prejel priznanje za humanitarno delo. O svojem poslanstvu bodoči študent pravi: ‘Ljubezen ni posel na daljavo.’

Naslov spletne strani Dannyjeve dobrodelne organizacije (v angleškem jeziku):

http://www.concordiahumana.org/

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh