Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sad novih smernic: Zelena luč za pobožnost do Marije, Rože skrivnostne

Za vas piše:
P. G.
Objava: 09. 07. 2024 / 15:09
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2024 / 15:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sad novih smernic: Zelena luč za pobožnost do Marije, Rože skrivnostne
Marija, Roža skrivnostna ima na oblačilu tri vrtnice. FOTO: FB Santuario Diocesano Rosa Mistica

Sad novih smernic: Zelena luč za pobožnost do Marije, Rože skrivnostne

Dikasterij za nauk vere je na podlagi novih predpisov, o katerih smo poročali maja, izrazil pozitivno mnenje o pobožnosti do Marije iz Montichiarija v severni Italiji. Odobritev je posredovana v pismu škofu Pierantoniu Tremoladi, ki ga je potrdil papež Frančišek.

Dikasterij za nauk vere v sporočilih, ki jih je širila vidkinja Pierina Gilli, ni našel elementov, ki bi bili v nasprotju z naukom Katoliške Cerkve o veri in morali, poroča Vatican News. Ta izjava je vključena v pismo, objavljeno 8. julija, ki ga je podpisal prefekt dikasterija Victor Manuel Fernandez, odobril pa papež. Pismo obravnava pobožnost do Marije, Rože skrivnostne in sporočila, ki naj bi jih Pierina Gilli leta 1947 in 1966 prejela od Device Marije. Pismo poudarja pozitivne vidike teh sporočil, hkrati pa opozarja na nekatere elemente, ki jih je treba pojasniti, da bi preprečili nesporazume.

Preberite tudi: Kdo po novem presoja, ali so Marijina prikazovanja pristna?

»Zelena luč« sledi novim smernicam za razločevanje domnevnih nadnaravnih pojavov, ki so bile izdane 17. maja. Te dajejo prednost ocenjevanju doktrinarnih in pastoralnih rezultatov pojava, ne pa ugotavljanju njegove nadnaravne narave.

Prikazanja Pierini Gilli

Marijina prikazovanja so povezana s krajem Fontanelle, ki se nahaja južno od Montichiarija v pokrajini Brescia v severni Italiji. Vidkinja Pierina Gilli se je rodila v kmečki družini in je delala kot gospodinja in medicinska sestra. Njena mistična doživetja obsegajo dve obdobji: prvo leta 1947, ko se ji je prikazala Marija z nazivoma »Roža skrivnostna« in »Mati Cerkve«, in drugo leta 1966, ko je Marija navedla določen izvir kot kraj očiščevanja in vir milosti. Še istega leta se je na tem mestu začelo graditi svetišče, zasnovano kot odprt amfiteater s kapelo za obhajanje bogoslužij in manjšo kapelo, ki naj bi varovala izvir.

Kapela neposredno nad izvirom. FOTO: rosamisticafontanelle.it

Mnenja škofov

Škofje so dolgo menili, da ni dovolj dokazov, da bi lahko komentirali nadnaravnost prikazovanj. Aprila 2001, ob deseti obletnici smrti Pierine Gilli, pa je škof Giulio Sanguineti imenoval duhovnika za nadzor nad dogajanjem v Fontanellu. 17. decembra 2019 je bilo to marijansko mesto med evharističnim praznovanjem, ki ga je vodil sedanji škof v Brescii Pierantonio Tremolada, razglašeno za škofijsko svetišče. Nove smernice za presojanje o domnevno nadnaravnih pojavih so omogočile še korak naprej.

Drža vidkinje

Pismo dikasterija o Roži skrivnostni poudarja pozitivne vidike pisem Pierine Gilli, zlasti njeno ponižno in popolno zaupanje v Marijino materinsko delovanje. Dikasterij ugotavlja, da njeni spisi ne kažejo nečimrnosti, samozadostnosti ali napuha, temveč zavedanje, da je blagoslovljena s prisotnostjo Rože skrivnostne. Odlomki iz njenih dnevnikov hvalijo Marijino lepoto in dobroto ter opisujejo globoke učinke na tiste, ki jo srečajo. Dikasterij skupaj z vidkinjo poudarja, da Marijino delovanje vernike usmerja k Jezusu Kristusu.

Pierina Gilli. FOTO: Wikimedia Commons

Med razodetji, navedenimi v pismu, je tudi eno samega Kristusa, ki je v vidkinji vzbudilo globoko zaupanje vanj: »Ob pogledu nanj sem začutila, da me močno privlači, da ga ljubim: tako dober, lep, usmiljen! Nimam besed, da bi izrazila, kaj je povzročilo, da se je moja duša ujela vanj! ... [Gospod je rekel:] 'Vedno imej svoj pogled uprt vame, da bi natančno preučila in uganila, kaj hočem od tebe, se pravi, da želim popolnoma posedovati tvoje sposobnosti, da bi lahko vedno opravljala dejanja, ki jih navdihuje moja ljubezen'« (27. februar 1952).

Prava podoba Boga

Dikasterij pojasnjuje, da so nekateri izrazi v Pierininih dnevnikih potrebni razlage, zlasti tisti, ki prikazujejo Marijo kot posrednico, ki zadržuje Božjo pravico in kazni. Celotni kontekst sporočil pojasnjuje, da ni nobenega namena predstaviti Boga ali Kristusa kot oddaljenega ali brez usmiljenja. Nadaljnja sporočila namreč potrjujejo to perspektivo, denimo Marijino zagotovilo, da je njen božanski Sin vedno pripravljen izliti svoje usmiljenje na svet.

Cerkev oz. večja kapela v kraju Fontanelle. FOTO: rosamisticafontanelle.it

Pomen treh vrtnic

Pismo svetuje, naj se izogibamo podobi Marije kot »strelovodne« posrednice, kar je koncept, ki se je pogosto uporabljal v preteklosti in ga je podedovala tudi Pierina. Nove norme za razločevanje nadnaravnih pojavov priznavajo, da se pravi duhovni sadovi lahko pojavijo iz izkušenj, ki vključujejo teološko nenatančne izraze.

Treh vrtnic ne smemo razumeti kot univerzalno sporočilo za vse vernike.

Treh vrtnic, ki pomenijo »molitev – žrtev – pokoro« in so osrednjega pomena za Pierinino duhovno izkušnjo, ne smemo razumeti kot univerzalno sporočilo za vse vernike. Osrednje sporočilo evangelija ostaja dobrodelnost, ki je poudarjena v vsej Novi zavezi.

Kapela Marije, Rože skrivnostne. FOTO: rosamisticafontanelle.it

Jezus je edini Odrešenik

Pismo obravnava tudi nekatere nepojasnjene izraze, kot so »Marija Odrešenica«, »Marija milosti« in »Marija Posrednica«. Ponovno potrjuje, da je samo Jezus Kristus edini Odrešenik in da lahko le Gospod podeljuje posvečujočo milost. Marijino vlogo je treba razumeti kot materinsko priprošnjo, ki pomaga vernikom, da se odprejo delovanju posvečujoče milosti. Ob tej razlagi dikasterij ugotavlja, da sporočila, povezana z Marijo, Rožo skrivnostno, niso v nasprotju s cerkvenim naukom.

Nalaganje
Nazaj na vrh