Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sadovi koprske škofije

Objava: 23. 10. 2017 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sadovi koprske škofije

Sadovi koprske škofije

Škofija Koper je v soboto, 21. oktobra, praznovala 40-letnico obnovitve in razširitve škofije.

Škofija Koper je v soboto, 21. oktobra, praznovala 40-letnico obnovitve in razširitve škofije. V stolnici, kjer je bila škofija slovesno razglašena 8. januarja 1978, potem ko je 17. oktobra 1977 papež Pavel VI. z bulo V prvih letih obnovil, je slovesno zahvalno mašo vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof Juliusz Janusz. Pridružili so se mu slovenski škofje in škofje sosednjih škofij.

Na začetku maše je navzoče pozdravil škof Jurij Bizjak: »Prebivalci naše škofije so danes vzeli vsak nekaj sadov svojega kraja in jih dali v košaro ter jih prinesli na trg pred našo stolnico, ki je mati vseh naših cerkva, nekaj košar pa bodo njihovi predstavniki pri darovanju prinesli tudi v svetišče in jih postavili pred oltar Gospoda, našega Boga. Zvesti Izraelec je tako na otipljiv način izpovedal svojo vero v Gospoda in Gospodu izrazil zahvalo za deželo, ki jo je dobil v posest, in za pridelek, ki ga je dobil za preživetje: enako pa tudi košare iz vseh naših krajev danes izražajo našo zahvalo za obnovljeno in razširjeno škofijo, ki smo jo dobili v upravo, in za darove, ki jih od škofije prejemamo za naše duhovno življenje.«



Nuncij Juliusz Janusz je čestital koprski škofiji. Dejal je, da je Jezus Kristus, ki je poslan od Očeta kot izraz Božje ljubezni, »na tej zemlji želel prebivati že od prvih stoletij krščanske dobe naprej in vas narediti za del svoje odrešenjske skrivnosti. Z njim se je začela civilizacija ljubezni; gradnja nebeškega kraljestva že na tem svetu je utemeljena na Kristusu, čigar temelj je, kakor nas uči drugo berilo iz pisma svetega apostola Pavla Korinčanom: 'Bratje in sestre, vi ste Božja zgradba. Po Božji milosti, ki mi je bila dana, sem kot moder stavbenik položil temelj, drug pa nanj zida; vsak pa naj gleda, kako zida. Kajti drugega temelja nihče ne more položiti razen tega, ki je položen, in ta je Jezus Kristus.' (1 Kor 3, 9b-11).«

Dekanije so pred darovanjem k oltarju prinesle darove. Po maši pa so se predstavile na stojnicah s svojimi kulinaričnimi značilnostmi ter predstavitvijo kulturnih in sakralnih spomenikov. Prispevek mladih k praznovanju obletnice je bilo tudi romanje iz Hrastovelj do stolnice v Kopru; začeli so v petek zvečer.

Več si boste lahko prebrali v tiskani Družini. O zgodovini koprske škofije pa si lahko preberete v članku 40-letnica obnovitve in razširitve koprske škofije.

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh