Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sadovnik: »Jezikovna raznolikost v Avstriji je resno ogrožena«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 15. 03. 2023 / 12:35
Oznake: Slovenija, Svet, Vzgoja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2023 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sadovnik: »Jezikovna raznolikost v Avstriji je resno ogrožena«
Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Sadovnik: »Jezikovna raznolikost v Avstriji je resno ogrožena«

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk ter župan Globasnice na avstrijskem Koroškem Bernard Sadovnik zahteva takojšnje pogovore z ministrom za izobraževanje Martinom Polaschekom, spremembo manjšinskega zakona in zakona o zasebnih šolah ter zakonsko pravico do dvojezičnega in večjezičnega varstva otrok.

Kot so zapisali v tiskovni izjavi Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, Sadovnik poziva pristojnega ministra, »naj čim prej omogoči pogovore s predstavniki slovenske narodne skupnosti, da bi skupaj izvedli nujno potrebno spremembo zakona o manjšinskih šolah in zakona o zasebnih šolah.«

Izobraževalne možnosti tudi izven avtohtonega manjšinskega območja

V izjavi poudarjajo, da mora sprememba med drugim »zagotoviti vzpostavitev osnovnega šolstva, ohranitev in širitev malih dvojezičnih osnovnih šol ter ponudbo izobraževalnih možnosti zunaj avtohtonega manjšinskega območja, kot na primer na Dunaju (vključno s finančno in s pravno zaščito Komensky-šole dunajskih Čehov in Slovakov).«

Pogled na avstrijsko Koroško. FOTO: Alenka Žnidar

Večjezično varstvo otrok od prvega leta naprej

V zvezi s tem kot tudi v skladu s členom 7 državne pogodbe in z Evropsko listino o regionalnih ali manjšinskih jezikih Sadovnik zahteva zakonsko pravico do dvo- in večjezičnega varstva otrok od prvega leta starosti naprej. »Tudi evalvacijo o izvajanju zakona o manjšinskih šolah, ki jo zdaj zahteva Državni zbor, ni treba opraviti le z zveznimi deželami, temveč skupaj z dotičnimi narodnimi skupnostmi. Poleg tega je treba odpraviti nezakonitosti, kot pri sedanjih učnih načrtih, in izboljšati kakovostne standarde,« poudarja Sadovnik.

Nemudoma je treba sprejeti ukrepe za zagotovitev dvojezičnega in večjezičnega izobraževanja na vseh ravneh izobraževanja – od vrtca do univerze.

Usposobiti je treba zadostno število vzgojiteljic in vzgojiteljev

Nemudoma je treba sprejeti ukrepe za zagotovitev dvojezičnega in večjezičnega izobraževanja na vseh ravneh izobraževanja – od vrtca do univerze. Prav tako pa je treba usposobiti zadostno število vzgojiteljic in vzgojiteljev. »Na podlagi teh ukrepov je treba ustvariti pravne okvirne pogoje ne le za varovanje bogate avstrijske jezikovne in kulturne dediščine, temveč predvsem za izpolnjevanje novih izzivov sodobne evropske jezikovne politike. Z intenzivnim spodbujanjem manjšinskih jezikov, ki so tudi jeziki naših sosednjih držav, se bo Avstrija okrepila tudi kot poslovna lokacija. Hkrati se ustvarjajo perspektive prihodnosti za vse mlade,« je dodal Sadovnik.

Z intenzivnim spodbujanjem manjšinskih jezikov, ki so tudi jeziki naših sosednjih držav, se bo Avstrija okrepila tudi kot poslovna lokacija.

Pomen ohranjanja jezika za naslednje generacije

Jezike avtohtonih narodnih skupnosti je treba v okviru izobraževalnega sistema prenesti na naslednje generacije, sicer bi bila jezikovna raznolikost Avstrije resno ogrožena. »To ni samo narodno, ampak tudi evropsko vprašanje,« zaključuje župan Globasnice Bernard Sadovnik.

Nalaganje
Nazaj na vrh