Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koroškemu duhovniku Jožetu Kopeinigu nagrada za medversko razumevanje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 03. 2023 / 10:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2023 / 07:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koroškemu duhovniku Jožetu Kopeinigu nagrada za medversko razumevanje
Jože Kopeinig »odlično predstavlja medkulturni značaj Koroške in je kot pripadnik njene jezikovne manjšine dejaven tudi v razvojni politiki zunaj meja Evrope«. FOTO: Andrej Saje

Koroškemu duhovniku Jožetu Kopeinigu nagrada za medversko razumevanje

Duhovnik Jože Kopeinig, rektor Katoliškega doma prosvete Sodalitas na Koroškem, je letošnji prejemnik spominske nagrade Kurta Schuberta, ki jo v Avstriji podeljujejo za medversko razumevanje.

Slovesna podelitev je bila v četrtek, 16. marca, v domu Sodalitas v Tinjah. Spominska nagrada Kurta Schuberta je namenjena posameznikom, ki delujejo v duhu pionirja dunajskih judovskih študij Kurta Schuberta (1923-2007). Nagrado podeljuje Forum za svetovne religije, letos v sodelovanju s Koroškim škofijskim ekumenskim uradom za medverski dialog in sodelovanje.

Jože Kopeinig si je številne zasluge prislužil že kot ravnatelj slovenskega Katoliškega doma prosvete Sodalitas v Tinjah, so sporočili z omenjenega foruma. Kopeinig »odlično predstavlja medkulturni značaj Koroške in je kot pripadnik njene jezikovne manjšine dejaven tudi v razvojni politiki zunaj meja Evrope«. Poleg tega je v krščanskem ekumenskem gibanju pridobil prave prijatelje in v miren dialog ni nikoli pozabil vključiti drugih verskih skupnosti v deželi. Njegovo življenjsko pričevanje daje zaupanje, da je mogoče premagati etnični nacionalizem in versko skrajništvo.

Ob prejemu spominske nagrade. FOTO: Andrej Saje

Jože Kopeinig se je rodil 14. maja 1941 v Št. Petru na Vašinjah v družini s šestimi otroki. Mašniško posvečenje je prejel leta 1965 v Celovcu. Od leta 1968 vodi Dom Sodalitas v Tinjah in opravlja številne druge zadolžitve v dušnopastirskem uradu v Celovcu z misijonsko pisarno in uredništvom Nedelje; med drugim je bil 22 let na krmilu celovške Mohorjeve družbe, poleg župnijske pastorale pa je bil v letih med 1968 in 1973 tudi duhovni asistent slovenske katoliške mladine.

Jože Kopeinig je že od malega čutil misijonsko poslanstvo in je prepričan, da je »za Cerkev misijon bistven.«

Kot je pojasnil v pogovoru ob svoji 80-letnici, mu delo za Korošce in Koroško ni bilo dovolj, že od malega je čutil misijonsko poslanstvo. Prepričan je, da je »za Cerkev misijon bistven,« kot je povedal v pogovoru za Družino: »Ko človek usmeri pogled v svet, se njegovi problemi zmanjšajo. Naše življenje ni to, da se vrtimo okoli lastnega popka in tarnamo nad svojimi težavami. Človek se uresniči, ko naredi korak k 'ti', k sočloveku, k Bogu. Pravo poslanstvo doživlja človek, ki živi za druge.«

Veselje ob sprejetju nagrade. FOTO: Andrej Saje

Nalaganje
Nazaj na vrh