Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Salafisti napadli koptsko cerkev v Egiptu

Objava: 21. 02. 2012 / 11:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Salafisti napadli koptsko cerkev v Egiptu

Dva tisoč salafistov se je z izgredi odzvalo na spor glede spreobrnjenja.

Dva tisoč salafističnih skrajnežev je napadlo koptsko cerkev v egiptovski vasi Meet Bashar in požgalo tamkajšnje župnišče. Uničenih je bilo tudi veliko domovanj in avtomobilov koptskih kristjanov v vasi, ki leži okoli petdeset kilometrov severovzhodno od Kaira. Mir so ponovno vzpostavili šele po korenitem posegu iz policijskih vrst, v vas pa so prišli tudi politični funkcionarji stranke Muslimanske bratovščine ‘Pravičnost in svoboda’, ki so salafiste prepričali, da bo bolje, če izginejo iz Meet Basharja.

Izgredi salafistov so se pričeli v nedeljo, 12. februarja, izzval pa jih, kot že večkrat v podobnih primerih, spor glede spreobrnjenja. V Meet Basharju je šlo za štirinajstletno dekle Ranio Khalil. Njen koptski oče se je nekaj dni pred tem spreobrnil v islam. Dekle je 12. februarja izginilo. Salafisti so predvidevali, da so kristjani iz vasi dekle odpeljali, da bi s tem preprečili še njeno spreobrnjenje. Rania Khalil se je medtem že pojavila in jo trenutno zaslišujejo varnostne oblasti.

P. Rafic Greiche, tiskovni predstavnik katoliške Cerkve v Egiptu, je v pogovoru za rimsko katoliško agencijo ‘Asia News’ v luči dogodkov v Meet Basharju povedal, da se je od zmage islamističnih strank po vsem Egiptu precej zvišalo število napadov na kristjane. P.Greiche je opozoril predvsem na dogodke v vasi Kobry-el-Sharbat pri Aleksandriji, kjer so salafisti 27. januarja letos dvainšestdeset koptskih družin, celotno krščansko prebivalstvo kraja, skušali izgnati iz vasi. Islamistični skrajneži so zažgali vsa domovanja kristjanov. Tudi v Kobry-el-Sharbatu so uporabili običajni izgovor – salafisti so domnevali, da je imel krščanski krojač Murad Samy Girgis na svojem mobilnem telefonu ‘nedovoljene’ slike neke muslimanke.

Takšne očitke, skupaj z vprašanji o spreobračanju iz ene vere v drugo, po navedbah p. Greicha salafisti pogosto uporabljajo kot iztočnico za svoje izgrede. Spreobrnjenja iz islama v krščanstvo v osnovi obsojajo, pri prisilnih spreobrnitvah mladih deklet iz krščanstva v islam pa pritiskajo na starše in ostale družinske člane, da opustijo kakršen koli upor proti spreobrnjenju svojih hčera.

Na fotografiji: koptska ikona sv. Marka

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh