Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Samo večje število otrok v družinah ne bo rešilo težav«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 01. 10. 2014 / 09:11
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Samo večje število otrok v družinah ne bo rešilo težav«

»Samo večje število otrok v družinah ne bo rešilo težav«

Družino je danes v okviru dni Odprimo Slovenijo življenju obiskal predsednik organizacije Human Life International, duhovnik Shenan Boquet.

Shenan Boquet je poudaril, da še vedno ni dovolj dobro razumljena enciklika Humanae Vitae zaradi težav pri izobraževanju duhovnikov in škofov. Foto: Katja Cingerle

Družino je v sredo, 1. oktobra, v okviru dni Odprimo Slovenijo življenju obiskal predsednik organizacije Human Life International, duhovnik Shenan Boquet. Spregovoril je o naravnem načrtovanju rojstev, splavu, samomorih. družini in ženskah. Shenan Boquet potuje po svetu, pravkar je bil na obisku v Aziji, jutri pa že potuje v Južno Ameriko. Na svoji poti se srečuje z verskimi in političnimi voditelji ter laiki. Tudi v Sloveniji se je srečal z duhovniki, dvema škofoma in nekaterimi laičnimi voditelji.

Družina in družba sta tesno povezani

Vprašanja, s katerimi se srečujemo v slovenski družbi, so povsod, nam je zaupal, odvisno je le, koliko je sekularizem prodrl v družbo. O družini in družbi se pogovarjajo zakonodajalci, politiki, duhovniki, škofje in laiki. V kulturi se stvari hitro spreminjajo in obračajo moralne in druge vrednote na glavo. Zato je po njegovem mnenju manj rodnosti, več ločitev, število starejših pa se veča, kar se že pozna v gospodarstvu. Kaj moramo narediti? Samo večje število otrok v družinah ne bo rešilo težav, je prepričan, temveč se moramo spreobrniti srca in jih odpreti za družino. Papeža Benedikt XVI. in Frančišek poudarjata pomen države pri podpori družine in se zavedata, da sta družba in družina medsebojno povezani. "Vrednote se začnejo v družini in se nato prenesejo na družbo," je povedal oče Shenan Boquet in dodal, da smo vsi del družbe, zato moramo govoriti o družinskih zadevah na verski in politični ravni.

Slabo razumevanje Humanae Vitae

Na temo naravnega načrtovanja družine se nanaša enciklika Humanae Vitae, ki je izšla leta 1968, vendar je Shenan Boquet poudaril, da še vedno ni dovolj dobro razumljena zaradi težav pri izobraževanju duhovnikov in škofov. Med pogovorom z njimi je namreč ugotovil, da smo zmedeni, saj ne vedno, kako načelo Humanae Vitae udejanjiti v resničnem življenju. Treba jih je izobraziti, da bodo znali njeno sporočilo posredovati družinam. Najprej se morajo podučiti verski voditelji, nato pa laiki; povezati se morajo s tistimi, ki hočejo govoriti o tem. "Veliko informacij povzroči zmedo, ta pa lahko ogrozi resnico," je dejal duhovnik Shenan Boquet in svetuje učenje, da bodo verski voditelji vedeli, kaj točno Cerkev uči in to znali posredovati družinam. Pri naravnem načrtovanju rojstev je namreč treba poznati tudi osnove biologije, zato da bi vedeli, zakaj Cerkev uči, kar uči. Organizacija Human Life International že vse od začetka ozavešča zakonce o naravnem načrtovanju rojstev, pri čemer morata sodelovati z Bogom oba - mož in žena, saj to zadeva oba, ne le ženske. Odprta morata biti temu, kar jima je namenil Bog. Vse pa se začne pri izobraževanju. Naravno načrtovanje rojstev ni kontracepcija, kot je to velikokrat predstavljeno, nas je poučil duhovnik, ampak daleč od tega. Pomeni namreč, da sta zakonca odprta za življenje, hkrati pa je ta način uravnavanja rojstev bolj zdrav kot hormonska kontracepcija. "Zakaj je rodnost bolezen?" se je vprašal Shenan Boquet.


"Križ se da nositi, če vidimo več kot le boj, zaupamo v tistega, ki nas uči pomena življenja, in verjamemo, da bo vse v redu." Foto: Katja Cingerle

Vpliv politike

Dotaknil se je tudi tematike splava in opozoril, da se moramo poslušati. Politika enega otroka na Kitajskem in kastnega sistema v Indiji sta povzročila hudo nasilje nad ženskami, saj večina staršev hoče moškega potomca, deklice pa ubijejo. V Keniji pa so promovirali čistost, zaradi česar so si bili zakonci zvesti, bilo je manj spolnih bolezni, vendar se je vse spremenilo, ko so začeli podarjati kondome. To je privedlo do prešuštvovanja, porasta ločitev in spolnih bolezni, predvsem aidsa. "Dobro za žensko ni kontracepcija in lažen občutek moči," je povzel in dodal, da je to ženske popredmetilo, izrabljajo jih v pornografiji. Dejal je še, da je treba ženski pomagati, če se zgodi, da nenačrtovano zanosi. Po njegovem mnenju se moramo z ženskami pogovoriti, jih poslušati, jim približati naraven način načrtovanja rojstev in jih izobraziti o čistosti, spoštovanju materinstva in ženskosti.

Življenje ni le užitek

Težava v družbi so tudi samomori. Po mnenju Shenana Boqueta je razlog zanje premalo duhovnosti in prevelik pomen na materialnih dobrinah. "Če človek ne pozna namena svojega lastnega življenja in svoje bivanje snuje na relativističnem pristopu, srečo pa gradi na podlagi nagrade in materialnega, nima temelja, če to izgubi." Svojo praznino hoče napolniti z odvisnostjo, nato pa ne zna naprej in obupa, saj ne vidi smisla svojega življenja. Razume ga le kot izkustvo; vse, kar lahko izkusi, imajo za resnično, drugega pa ne. Sekularna družba prinaša več nasilja v družini in na splošno, več odvisnosti, samomorov in ločitev. "Ko pa ljudje razumejo svoj namen, čast in dostojanstvo, ki nam je razodeto v veri v Jezusa Kristusa, razume, da je življenje več kot le užitek, užitek in užitek." Vsak človek ima svoj namen, tudi poročeni, mladi in starejši. Bolj kot smo odprti temu smislu, manj smo individualni in težave vidimo celostno. "Križ se da nositi, če vidimo več kot le boj, zaupamo v tistega, ki nas uči pomena življenja, in verjamemo, da bo vse v redu," je prepričan predsednik organizacije Human Life International, ki je zaradi samomora izgubil dva sorodnika.

Podobno je pri poroki - če jo razumemo le kot pogodbeno zavezo, bo ta razveljavljena, ko eden izmed zakoncev ne bo izpolnjeval vseh členov iz pogodbe. Prepoznati moramo pomen besed iz zaobljube.

Kupi v trgovini

Še več Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh