Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samostan Stična na znamkah

Za vas piše:
K. C.
Objava: 26. 03. 2015 / 11:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Samostan Stična na znamkah

Pošta Slovenije bo v petek izdala nove priložnostne znamke. Na znamki iz serije Srednjeveški samostani bo samostan v Stični.

Pošta Slovenije bo v petek, 27. marca, izdala nove priložnostne znamke. V seriji Rastlinstvo bodo izšle štiri znamke z motivi slovenskih orhidej kukavic, v seriji Turizem je svoje mesto na znamki našlo Laško, znamka iz serije Srednjeveški samostani pa prikazuje samostan v Stični. Posebno razglednično dopisnico bo dobilo Novo mesto.

Pošta bo izdajo nekaterih priložnostnih znamk tudi uradno predstavila. Tako bodo že danes na sejmu zbirateljstva Collecta na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču predstavili vse znamke tokratnega izida, v novomeški Knjižnici Mirana Jarca pa bo predstavitev razglednične dopisnice ob 650-letnici ustanovitve Novega mesta.


Foto: Andrej Praznik

Cistercijanski samostan Stična je eno največjih duhovnih središč Slovenije, v katerem sta poleg Doma duhovnih vaj tudi Muzej krščanstva na Slovenskem in skupnost belih menihov cistercijanov, je opis zgodovine samostana sklenil pater Branko Petauer, ki je poudaril tudi bogato pisarsko zgodovino delavnice, v kateri so že v 12. stoletju nastali lepo okrašeni latinski rokopisi, v 15. stoletju pa slovenski Stiški rokopis. V samostanu sta bili tudi šola za vse učnece in glasbena šola, na kateri se je verjetno izobraževal tudi Jakob Petelin Gallus.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh