Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

San Marino: na referendumu za legalizacijo splava, papež razočaran

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 27. 09. 2021 / 18:08
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 18:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
San Marino: na referendumu za legalizacijo splava, papež razočaran
Papež Frančišek: »Žrtve kulture odmetavanja so postali tudi nezaželeni otroci. Z zakonom o legalizaciji splava bodo umorjeni. In to je postalo povsem običajno, navada, zelo grozno dejanje, umor.« FOTO: Pixabay

San Marino: na referendumu za legalizacijo splava, papež razočaran

Na včerajšnjem referendumu v San Marinu so volivci s približno 77 odstotki podprli legalizacijo umetne prekinitve nosečnosti, ki je bila v državi doslej popolnoma prepovedana, po novem pa bo dovoljena do 12. tedna nosečnosti in pozneje v primeru ogroženosti matere ali hudih razvojnih nepravilnosti zarodka. Papež Frančišek je nad izidom referenduma močno razočaran.

Sveti oče je v odzivu dejal, da je umetna prekinitev nosečnosti postala že nekaj povsem običajnega, kar pa ni dobro, poroča STA: »Žrtve kulture odmetavanja so postali tudi nezaželeni otroci. Z zakonom o legalizaciji splava bodo umorjeni. In to je postalo povsem običajno, navada, zelo grozno dejanje, umor,« je komentiral Frančišek.

Volilno pravico na včerajšnjem referendumu je imelo 35.411 volivcev gorate republike sredi Italije, od teh pa jih tretjina živi v tujini. Volilna udeležba je bila 41-odstotna.

O pravici žensk do svobodne izbire o rojstvu otroka do dvanajstega tedna nosečnosti so volivci odločali na pobudo Zveze žensk San Marina.

San Marino je trenutno poleg Malte, Andore in Vatikana edina država v Evropi, kjer je umetna prekinitev nosečnosti povsem prepovedana.

Na čelu kampanje proti legalizaciji umetne prekinitve nosečnosti je bila Krščansko-demokratska stranka, ki v San Marinu vlada že skoraj 20 let. Predstavnik stranke je v izjavi za medije napovedal, da bo vlada v šestih mesecih predlagala zakon, s katerim bi uzakonili izid referenduma, ki ga bodo potem predložili parlamentu.

San Marino je trenutno poleg Malte, Andore in Vatikana edina država v Evropi, kjer je umetna prekinitev nosečnosti povsem prepovedana, celo v primeru posilstva, incesta, razvojnih nepravilnosti zarodka ali ogroženosti materinega zdravja.

Za splav je predvidena kazen do treh let zapora, tako za žensko kot za zdravnika, ki bi ga opravil. Po navedbah medijev pa kazni ne izrekajo, saj se ženske, ki želijo opraviti splav, odpravijo v Italijo, kjer je umetna prekinitev nosečnosti dovoljen poseg.

Nalaganje
Nazaj na vrh