Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vrhovno sodišče v ZDA zavrnilo zahtevo za blokado zakona o splavu v Teksasu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 09. 2021 / 13:49
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vrhovno sodišče v ZDA zavrnilo zahtevo za blokado zakona o splavu v Teksasu
Srčni utrip zarodka se običajno zazna okoli šest tednov po zanositvi FOTO: Tatjana Splichal

Vrhovno sodišče v ZDA zavrnilo zahtevo za blokado zakona o splavu v Teksasu

Ameriško vrhovno sodišče je zavrnilo izredno zahtevo za blokado novega zakona v zvezni državi Teksas, ki prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti po šestem tednu. Zakon je začel veljati 1. septembra.

Sodišče ni odločalo o ustavnosti zakona, pač pa se je v odločitvi sklicevalo na »kompleksna in nova predhodna postopkovna vprašanja«. Sodniki so odločitev sprejeli s petimi glasovi proti štirim.

Zakon, ki je v zvezni državi Teksas stopil v veljavo minulo sredo, prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti v trenutku, ko je zaznati srčni utrip zarodka, kar je običajno okoli šest tednov po zanositvi. Posebnost zakona je njegovo uveljavljanje, ki sloni na zasebnih tožbah državljanov.

Biden napovedal odgovor vlade glede zakona o splavu v Teksasu

Predsednik ZDA Joe Biden je včeraj napovedal, da bo zvezna vlada glede novega zakona v Tekasasu ukrepala, ne more pa storiti prav veliko, saj gre za državni zakon, ki ga lahko ustavijo le sodišča ali nova zakonodaja. Ob republikanski večini v državnem kongresu Teksasa tega ni pričakovati.

Široka podporna mreža

Podporniki življenja v Teksasu si že desetletja prizadevajo vzpostaviti široko podporno mrežo za nosečnice v stiski in bodo tudi v prihodnje nudili svojo podporo vsem ženskam, ki se soočajo z nepričakovano nosečnostjo. Novo zakonodajo z veseljem pozdravljajo in »z upanjem zrejo v prihodnost tako v imenu več deset tisočev otrok, katerih življenja bodo na ta način rešena, kot tudi njihovih mater«.

Z upanjem zremo v prihodnost tako v imenu več deset tisočev otrok, katerih življenja bodo na ta način rešena, kot tudi njihovih mater.

Kot poroča spletni portal lifenews.com, so nosečnicam pripravljeni pomagati pri dostopu do zdravstvene oskrbe, nudenju čustvene podpore, pridobivanju potrebnih finančnih sredstev in pomoč pri vzpostavljanju varnega, trdnega okolja zanje in za njihove družine. V Teksasu namreč deluje več kot 2.700 neprofitnih organizacij, katerih poslanstvo je nudenje pomoči nosečnicam v stiski in zagotavljanje trajnih rešitev za zdravo in mirno življenje z njihovimi otroki.

Teksas vložil že 100 milijonov dolarjev za pomoč nosečnicam v stiski

Matere in otroci pa so deležni tudi polne podpore s strani teksaških politikov. V letošnji pomladi, ko je bil omenjeni zakon o splavu sprejet, so tamkajšnji zakonodajalci izrecno namenili sto milijonov ameriških dolarjev za pomoč nosečnicam in materam v stiski. Denar je namenjen centrom za nosečnice, posvojitvenim agencijam in materinskim domovom, ki ženskam nudijo brezplačno pomoč – od začasnega bivališča, plenic in otroške opreme do delovnih usposabljanj.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh