Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sanaderjev odstop presenetil hrvaške škofe

Objava: 03. 07. 2009 / 08:30
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sanaderjev odstop presenetil hrvaške škofe

Hrvaška škofovska konferenca ‘ne komentira’ vladne krize

Odstop hrvaškega predsednika vlade Iva Sanaderja je očitno presenetil tudi hrvaško Cerkev. Tiskovni predstavnik hrvaške škofovske konference Zvonimir Ancić minuli teden ni želel komentirati vladne krize, s katero se te dni sooča Hrvaška.

Predstavnik vzhodnohrvaške škofije Djakovo-Osijek, Fabijan Svalina, je povedal, da je o krizi izvedel na spletnih straneh svojega računalnika. Najprej je bil prepričan, da gre za medijsko potegavščino. Vendarle meni, da mora imeti Sanader dovolj tehtne osebne razloge, ki so znani le njemu, da se je odločil za tako drastično potezo.

Dan pred odstopom je Sanader oznanil, da je svojo odločitev temeljito pretehtal in da je prišel čas za nove figure na hrvaškem političnem prizorišču. Pri tem je 56-letni politik zavrnil vsa medijske ugibanja o vzrokih svojega odstopa. Kot pravi, ni niti resno bolan niti ni prevzel delovnega mesta v kakšni izmed evropskih ustanov; prav tako nima namena kandidirati za predsednika države. Tudi gospodarska kriza in z njo povezani ogromni primankljaji niso vzrok za njegov umik.

Sanaderjev odstop je prišel kot popolno presenečenje, saj je predsednik hrvaške vlade svoj položaj zasedel šele minulo jesen. Kot svojo naslednico tako na čelu stranke kot tudi na mestu predsednice vlade Sanader predlaga svojo dosedanjo namestnico Jadranko Kosor.

V sosednji Bosni in Hercegovini, kjer živi številna hrvaška katoliška manjšina, Sanaderjev odstop spremljajo z mešanimi občutki. Njegova vlada je socialne in dobrodelne projekte v Bosni in Hercegovini vedno širokodušno podpirala, je povedal Ivo Tomašević, tiskovni predstavnik Škofovske konference v Sarajevu. Po njegovih besedah je med njimi vedno vladal ‘korekten odnos’.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh