Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sašo Šketa: Evo ti kosilo

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 29. 11. 2022 / 06:52
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2022 / 07:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sašo Šketa: Evo ti kosilo

Sašo Šketa: Evo ti kosilo

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo Saša Šketa Evo ti kosilo, zbirko praktičnih in preverjenih receptov.

Razdeljeni so v tri sklope: hitra kosila za med tednom, ideje za sobotna druženja in nedeljska kosila, ko imamo več časa.

Naproti nam prihaja v skoraj vseh situacijah, ko se družina in prijatelji ob dobri hrani zberejo za mizo.

Sašo Šketa na družbenih medijih že dolgo navdušuje s svojimi preprostimi recepti in ustvarjalnimi kuharskimi domislicami.

V svoji najboljši izvedbi se predstavlja v knjigi, ki jo bo od prve do zadnje strani – pa naj gre za uveljavljene klasike ali eksotične pridihe – posvojila vsaka kuhinja.

Več kot desetletje zapisuje recepte na svojih blogih

Sašo Šketa (1981) je oblikovalec in kulinarični bloger. Že več kot desetletje zapisuje recepte na svojih blogih presno.si in sketa.si.

Je redni gost oddaje Dobro jutro na TV Slovenija, leta 2017 pa je bil tekmovalec v resničnostnem šovu MasterChef Slovenija.

Skupaj z ženo Nežo pripravljata različne kulinarično obarvane vsebine, razvijata recepte, fotografirata in stilirata jedi.

Šketova spletna kuharska oddaja tedensko doseže več deset tisoč ogledov.

Marko Šubic: Psi lajajo, nafta teče dalje

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo aforizmov Marka Šubica Psi lajajo, nafta teče dalje, ki ne potrebuje vsebinske predstavitve. Preprosto se prepustimo kratkim zapisom, ki zaustavijo našo misel s svojo zgoščenostjo, presenetljivostjo in miselnimi obrati ali dvoumnostmi.

S tem nas v glavnem zabavajo, a iz marsikaterega lahko izluščimo tudi zrno resnice.

Aforizmi v zgoščeni obliki predstavijo algoritem življenjskih vzorcev

Zato z avtorjevimi besedami: Ta zbirka je zdrava duhovna hrana: vsebuje veliko balastnih snovi in miselne zelenjave, neslanih šal (sol je pač škodljiva!) in nekaj trših oreščkov, vse skupaj dobro premešano v lahko duhovno kašico.

No, tudi taka zdrava kašica lahko pri kom povzroči mentalne prebavne probleme, a upam, da se vam to ne zgodi! Pa dober tek!

Aforizme in domislice je avtor razvrstil v poglavja: Rečenice in rekla, Izjave (ne)znanih, Slovar, Malo (z)mešano, Globlje življenjske misli, knjigo pa začne z Zagovorom.

Zakaj aforizmi učinkujejo? Ker v zgoščeni obliki predstavijo algoritem življenjskih vzorcev vseh nas. Ker izkušnje, pravila in modrosti izrazijo na izviren ali duhovit način, ne da bi bili pri tem pokroviteljski.

Če pa ta nevarnost grozi, jih avtor umesti v rubriko Globlje življenjske misli. Ker nas presenečajo z besednimi igrami in kakšnim težavam odvzamejo težo.

Četudi so kdaj prej maksime kot aforizmi, njihovo bistvo vsakogar nagovori tam, kjer tudi malo zbode.

Kmetuje na precej veliki domači kmetiji in piše aforizme

Marko Šubic (1965) je odraščal v Goropekah pri Žireh, gimnazijo je obiskoval v Škofji Loki, študiral pa v Ljubljani in je po izobrazbi diplomirani inženir kemijske tehnologije.

Ker je v vseh službah imel opravka s kamnom, se rad predstavlja pod psevdonimom Ajn Štajn. Zaposlen je v podjetju Marmor Hotavlje, ob službi pa kmetuje na precej veliki domači kmetiji.

Je strasten športnik: kolesar, tekač, gorski tekač (tudi nekdanji reprezentant), smučar in učitelj smučanja ter deskar na snegu.

Ukvarjal se je fotografijo in je družbeno angažiran na področju okoljevarstva.

Pisati in objavljati je začel v lokalnem časopisu Žirovske stopinje, ob tem pa so se začele rojevati številne humorne in življenjsko resne ter tudi filozofske domislice, ki si jih je začel pridno zapisovati. Iz tega je nastala njegova prva knjiga Psi lajajo, nafta teče dalje (2022).

Kupi v trgovini

Kuhajmo z Matejo Reš
Kuharice
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh