Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SDS: Več ministrstev prinaša neučinkovito vlado

Za vas pišejo:
Marko Mesojedec, Tereza Mohar
Objava: 18. 05. 2022 / 14:15
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2022 / 16:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
SDS: Več ministrstev prinaša neučinkovito vlado
Danijel Krivec iz SDS pravi, da več ministrstev prinaša več stroškov. FOTO: zajem zaslona

SDS: Več ministrstev prinaša neučinkovito vlado

Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona o spremembah zakona o Vladi Republike Slovenije. V SDS menijo, da povišanje števila ministrstev prinaša finančne posledice ter neučinkovito in neoperativno vlado.

Po spremembi zakona o vladi, ki so ga predlagale stranke novo nastajajoče koalicije, Gibanje Svoboda, SD in Levica, naj bi imela prihodnja vlada 19 ministrstev in en vladni urad, torej tri ministrstva več kot v mandatu odhajajoče vlade. O tem zakonu bi poslanci morali odločati na današnji izredni seji, a zaradi vložitve predloga za razpis posvetovalnega referenduma niso. Kot je dejal vodja poslancev SDS Danijel Krivec, želijo vladi omogočiti več časa za razmislek o sestavi vlade. V prihodnji koaliciji pa to potezo vidijo kot nagajanje.

Kaj so spremenjene družbene razmere?

V SDS pravijo, da predlagatelji navedene zakonske spremembe v številu ministrstev in porazdelitvi njihovih resorjih utemeljujejo z navedbo, da sedanja struktura vlade zaradi spremenjenih družbenih razmer in potreb gospodarstva, okolja, izobraževanja in drugih družbenih dejavnikov zahteva drugačno prilagoditev in odzivnost ministrstev kot državnih upravnih organov. »Predlagatelji pri tem ne pojasnijo, katere so te spremenjene družbene razmere in v čem se kažejo te domnevno spremenjene potrebe gospodarstva oziroma okolja.«

Ministrstvo za solidarno prihodnost »neprimerno«

V SDS kot neprimerno ocenjujejo ustanovitev ministrstva za solidarno prihodnost, ki naj bi ga zasedel koordinato Levice Luka Mesec, »ker menimo, da so vse njegove pristojnosti že zajete v okviru resorja ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in resorja ministrstva za zdravje,« so zapisali v SDS.

Prednik: Gre za nagajanje

Vodja poslancev SD Jani Prednik je današnjo potezo SDS označil za evidentno nagajanje, po njegovih besedah pa se na tak način negira tudi volja ljudstva, ki je na aprilskih državnozborskih volitvah »izrazilo ne takšni politiki«, navaja STA.

Težave pri oblikovanju nove vlade?

Ali in kako bo vložitev predloga za razpis posvetovalnega referenduma vplivala na zastavljeno časovnico oblikovanja nove vlade, ki jo želijo v Gibanju Svoboda, SD in Levici sestaviti do 3. junija, za zdaj še ni povsem jasno. Pred glasovanjem DZ o predlogu za razpis referenduma mora namreč preteči 30 dni, šele po zavrnitvi predloga za referendum pa je mogoče glasovanje o predlogu zakona.

Kot je še dejal Prednik, bi se tako vlada lahko sestavila pozneje oziroma bi se lahko sestavila po zdajšnjem zakonu o vladi, nato pa bi po sprejetju novega zakona o vladi »ministrstva dopolnili«.


Oblikovanje vlade še vedno predvideno do 3. junija

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je danes napovedal, da bo nova vlada kljub predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o spremembah zakona o vladi oblikovana do 3. junija. 

Nova vlada bo začasno delovala po veljavnem razrezu. Ministrstvo za delo bo začasno vodil Luka Mesec, za infrastrukturo Bojan Kumer in za izobraževanje Igor Papič.

»Resda bomo šli po nekoliko drugačni poti, ampak šli bomo enako hitro,« je Golob napovedal po tem, ko je stranka SDS danes vložila pobudo za posvetovalni referendum na zakon o vladi, s katerim so stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica predlagale reorganizacijo vlade s spremenjenimi pristojnostmi in tremi dodatnimi resorji.

Golob je napovedal še, da bodo ministrski kandidati, ki so po veljavnem razrezu ostali brez resorja, na obstoječih ministrstvih prevzeli vlogo državnih sekretarjev. Oblikovanje vlade, kot so si jo zamislili, pričakuje v roku 45 dni, saj lahko DZ o predlogu za referendum odloča šele po 30 dneh.


Nalaganje
Nazaj na vrh