Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se bo Susan Sarandon opravičila papežu?

Objava: 18. 10. 2011 / 20:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Se bo Susan Sarandon opravičila papežu?

Ameriška igralka je papeža Benedikta XVI. med neko javno razpravo označila za nacista, s čimer je sprožila plaz kritik katoliške in judovske skupnosti.

Judovska 'Liga proti klevetanju' od ameriške igralke Susan Sarandon zahteva opravičilo papežu Benediktu XVI., ki ga je med neko javno razpravo označila za nacista. Direktor združenja, Abraham Foxman, je njeno primerjavo označil kot 'čudaško, globoko žaljivo in skrajno neprimerno', poročanje ameriških medijev povzema avstrijska katoliška agencija Kathpress.

Sarandonova se morda v vseh pogledih ne strinja s Cerkvijo, je pojasnil Foxman, a to še ni izgovor za obmetavanje ljudi s primerjavami z nacisti. Takšne besede so po njegovem mnenju sovražne, maščevalne in obenem zmanjšujejo pomen holokavsta.

Bill Donohue iz newyorške Katoliške lige za verske in državljanske pravice je oznake Sarandonove označil kot ‘izjemno prostaške’ in v izjavi za javnost zapisal, da kažejo na ‘nevednost brez primere’.

Petinšestdesetletna Sarandonova je odraščala v strogi katoliški družini, za svojo vlogo redovnice v filmu 'Zadnji sprehod' pa je leta 1995 prejela prestižno filmsko nagrado Oskar. Na okrogli mizi na filmskem festivalu v New Yorku je povedala, da je izvod knjige sestre Helen Prejean, po kateri je nastal omenjeni film, poslala tudi papežu, svojo izjavo pa je dopolnila s pripombo 'a prejšnjemu, ne temu nacistu, ki ga imamo zdaj'.

Papež Benedikt XVI., nekdanji kardinal Joseph Ratzinger, je bil v zgodnjih štiridesetih letih prejšnjega stoletja res član Hitlerjeve mladine, česar sam nikoli ni skrival, podatek pa naj bi potrdili tudi iz Vatikana. Vpis med Hitlerjev podmladek je bil za nemške najstnike tedaj obvezen, mladi Joseph pa je omenjeno gibanje kmalu po včlanitvi zapustil. V drugi svetovni vojni naj bi dezertiral iz vojske, kasneje pa je pojasnil, da so njegovi starši kot predani katoličani zavračali nacistično ideologijo. Judje ga zato danes obravnavajo kot prijatelja in ne sovražnika.

Foto: vir Wikipedia

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh