Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se pripravljata na zakon?

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 04. 11. 2020 / 16:31
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2020 / 16:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Se pripravljata na zakon?

Se pripravljata na zakon?

V pripravi na zakon naj vama bosta v pomoč Karel in Cita.

FOTO: Pexels.


Letošnje leto zaljubljenim parom res ni najbolj naklonjeno. Odpadle so vse priprave na zakon, ki bi sicer potekale v živo, tako pa so bile prestavljene na splet, odpovedana so bila številna srečanja in dogodki, omejena je bila naša svoboda gibanja … Vse to seveda iz nujno potrebnih zdravstvenih razlogov.

Marsikdo, še posebej pa sveže zaljubljeni pari, ki se pripravljajo na poroko, bi lahko ob vseh teh ukrepih zapadli v malodušje. Kljub temu da letos nič ne gre po vašem načrtu, pa lahko trenutne razmere izkoristita vama v prid in se še bolj kakovostno pripravita na zakon. Pri tem naj vama bo v pomoč drobna knjižica z bogato vsebino, ki nosi naslov Trdna zveza.

Ta knjiga predstavlja zadnjo vladajočo cesarsko družino Avstro-Ogrske kot zgled trdne zakonske zveze. Je dopolnilo priprave na zakon, ki jo mora vsak par opraviti v svoji škofiji, saj je zaroka za vsak par pomemben čas, da spoznata, kako bosta zakrament svetega zakona v veri živela.

Vsak par je povabljen, da na dan preživi vsaj pol ure v molitvi in pogovoru. Vsak dan bosta lahko prebirala krajši odlomek iz življenja Karla in Cite, ponujena so vama vprašanja za pogovor in razmislek, ter kratka molitev.


Poročna fotografija Karla in Cite. FOTO: splet/arhiv Družine.

Karel Habsburški se je s Cito Baurbonsko-Parmsko poročil 21. oktobra 1911. Leta 1916 je Karel zasedel prestol kot zadnji avstrijski cesar in bil okronan tudi za ogrskega kralja. Ves čas si je prizadeval za resničen in trajen mir v svojem cesarstvu in postal edini voditelj, ki se je zavezal mirovnim pobudam, ki jih je začrtal papež Benedikt XV. Leta 1919 je bila družina izgnana v Švico in kasneje na otok Madeiro, kjer so živeli v veliki revščini.

Žal njuno zakonsko življenje ni trajalo dolgo časa, saj je Karel umrl leta 1922, star komaj 34 let. Cita je bila takrat noseča z osmim otrokom, njun najstarejši sin, prestolonaslednik Otto, pa je bil takrat star le devet let. Cita je umrla mnogo let kasneje za svojim možem, leta 1989.

Katoliška cerkev oba zakonca in njun vpliv, ki sta ga imela na zgodovino, zelo spoštuje in ju predstavlja kot svetniški vzor za zakonske zvezo, ki je sklenjena v zvestobi in ljubezni.

Molitev

Draga Karel in Cita, pomagajta nama, da se bova ljubila tako močno, kot sta se vidva.
Pomagajta nama, da bova imela srečen in na Boga osredotočen zakon.
Pomagajta nama deliti vse v svojih srcih in dušah, biti vedno dober vzor drug drugemu in skupaj rasti v kreposti – ne le, da bi ugajala Bogu, temveč da bi bila bolj ljubeča in ljubezniva drug do drugega.
Pomagajta nama ostati ves čas zvesta Bogu in drug drugemu tako v dobrih kot v težkih časih za vse svoje dni.


Preberite še:
- Sedem načel Karla in Cite za srečen zakon

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh