Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Še vedno zmeda zaradi preganjane kristjanke

Objava: 30. 11. 2010 / 10:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Še vedno zmeda zaradi preganjane kristjanke

Predsednik papeškega sveta za medverski dialog, kardinal Tauran, se je sestal s pakistanskim predsednikom Zardarijem zaradi na smrt obsojene kristjanke Asiye Noreen.

V Pakistanu še vedno vlada zmeda zaradi usode na podlagi zakona o bogoskrunstvu na smrt obsojene kristjanke Asiye Bibi Noreen. Predsednik papeškega sveta za medverski dialog, kardinal Jean-Louis Tauran, se je minuli teden sestal s pakistanskim predsednikom Asifom Alijem Zardarijem, s katerim sta razpravljala predvsem o omenjenem primeru na smrt obsojene kristjanke, ki je vznemiril tudi papeža Benedikta XVI. in zbudil pozornost celotne svetovne javnosti. Pogovor je tekel tudi o zakonu o bogoskrunstvu, ki ga obsojajo vse svetovne organizacije, ki se borijo za človekove pravice.

Predsednik Zardari si je pred srečanjem s kardinalom od pakistanskega ministra za zadeve manjšin, Shabaza Bhattija, ki je sam kristjan, priskrbel dosje, v katerem je zapisan predlog državnega vodstva za pomilostitev prve 'zaradi žalitve preroka Mohameda' na smrt obsojene Pakistanke. Po besedah ministra Bhattija naj bi šlo v tem primeru v resnici za 'osebno sovraštvo'.

Družina na smrt obsojene matere petih otrok je morala že zapustiti domačo provinco Punjab, saj nasprotniki pomilostitve preganjajo vse družinske člane, ki so si poiskali zatočišče na neznanem kraju.

Asiya Noreen je bila 8.novembra v vzhodnopakistanski provinci Punjab po prestani sedemnajstmesečni zaporni kazni obsojena na smrt. Junija 2009 naj bi med svojim delom na polju v pogovoru s sodelavkami razpravljala o svoji veri, krščanstvu.

Pakistanski kristjani so pogosto obtoženi bogoskrunskih izjav o preroku Mohamedu in islamu, zaradi česar pravosodni organi številne tudi preganjajo. Asiya Noreen je prva ženska, ki je bila v Pakistanu zaradi tega obsojena na smrt. Za njeno pomilostitev se je osebno zavzel papež Benedikt XVI. in vsi svetovni škofje.

Predsednik Pakistanske škofovske konference, Lawrence Saldanha, za Noreenovo zahteva novo sojenje na vrhovnem sodišču, s čimer naj bi po pomilostitvi nesporno dokazali njeno nedolžnost. Le na ta način, meni nadškof Saldanha, bodo lahko utišali proteste s strani islamskih predstavnikov.

Po njegovih besedah pomilostitev namreč ne reši problema Noreenove. Islamske skupine si bodo še naprej prizadevale, da bi ji stregle po življenju, pomilostitev pa pravzaprav pomeni priznanje krivde in nato umik kazni.

Katoliška Cerkev v Pakistanu si že dolgo prizadeva za umik zakona o bogoskrunstvu, ki je v državi v veljavi od osemdesetih let prejšnjega stoletja. Islamski skrajneži namreč zakon pogosto zlorabljajo in pakistanska vlada mora nujno ukrepati, 'preden stvari postanejo preveč krvave'.

Poleg Noreenove so v Pakistanu še drugi tragični primeri. Nedavno je v pristaniškem mestu Karači prišlo do izgredov islamskih skrajnežev, ki so napadli skupino mladih kristjanov. Spor naj bi povzročila zveza med kristjanom in neko muslimanko. Po navedbah organizacije za zaščito človekovih pravic pa naj bi policija prijela in zadržala predvsem predstavnike iz skupine mladih kristjanov.

Kot menijo predstavniki organizacij za zaščito človekovih pravic, bi lahko imelo vsesplošno proti krščanstvu uperjeno ozračje v Pakistanu široko obsegajoče politične posledice.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh