Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sebastijan Valentan, novi doktor cerkvenega prava

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 12. 2020 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2020 / 19:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sebastijan Valentan, novi doktor cerkvenega prava

Sebastijan Valentan, novi doktor cerkvenega prava

Duhovnik mariborske nadškofije je včeraj doktoriral v Rimu.

FOTO: Vatican Media

Sebastijan Valentan, duhovnik mariborske nadškofije, je včeraj, 10. decembra, na Univerzi Svetega križa v Rimu predstavil in uspešno zagovarjal doktorsko nalogo iz cerkvenega prava. Novi doktor prava je za slovensko oddajo Radia Vatikan pripravil predstavitev svojega dela.

Glas vernika in Cerkve na področju medijske zakonodaje

Naslov disertacije je Vera in pravice vernikov v sredstvih družbenega obveščanja v Sloveniji – zakonodaja in izzivi, dr. Valentan pa v njej preučeval pravne normative s področja medijske zakonodaje, znotraj katerih išče svoje mesto tudi glas vernika in Cerkve. Pri tem je obravnaval tudi področje verske svobode kot temeljne človekove pravice, povzete v več mednarodnih aktih in izjavah.

Novi doktor je v svoji nalogi zbral vse ustrezne juridične vire, ki se nanašajo na navzočnost religije v množičnih medijih, od nastanka države konfederalnega tipa Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS) pred sto leti do današnje države Slovenije. Doktorska naloga kot prva obravnava celovitost te problematike, ki omogoča jasnejšo zaznavo ne le medijske slike, ampak tudi vseh drugih družbenih pojavnosti.

Hude negativne posledice političnega boja

Po Valentanovih besedah je religija, predvsem katoliška, skupaj z verniki in cerkveno hierarhijo od nastanka Federativne ljudske republike Jugoslavije 1945. leta dalje utrpela hude negativne posledice. Leta 1945 so kot posledica političnega boja izginili časniki s katoliškim zaledjem, na medijski trg so stopili levo-socialistično usmerjeni dnevniki (ki so, paradoksalno, zapiše dr. Valentan, vendar dovolj povedno, še danes z istimi imeni edini resni tiskani dnevniki v Sloveniji: Delo, Dnevnik, Večer).

Katoliški verski tisk je bil podvržen državni cenzuri, tisk iz tujine pa je bil dostopen le redkim izbrancem, predvsem v znanstvene namene v knjižnicah. Centralni komite Komunistične partije v Sloveniji je leta 1946 določil pripravo ideološkega programa za boj proti veri in Katoliški cerkvi, ta boj pa se je nato izvajal v vseh porah javnega življenja in je trajal praktično vse do Titove smrti leta 1980. Po tem dogodku je Cerkev počasi začela stopati na javno prizorišče in ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar je smel leta 1986 prvič voščiti božične praznike prek javnih občil.


FOTO: Vatican Media

Pravice vernikov v medijskem svetu

Religija v medijih in širši javnosti ni le sociološko, temveč tudi filozofsko vprašanje. Izhajajoč iz pravic vernikov v medijskem svetu je novi doktor govoril predvsem o pravnem vprašanju, za konkretno aktualizacijo slovenskega problema pa je dosledno proučeval ne le široke zakonodaje, ampak tudi Ustavo Republike Slovenije kot najvišji pravni akt, mednarodni Sporazum med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih ter judikaturo Evropskega sodišča za človekove pravice, Sodišča Evropske zveze in slovenskih sodišč različnih stopenj. Pri slednjih je včasih naletel na avtokratično držo sodnega in državnotožilskega osebja in tudi drugih pritožbenih organov, rezultat tega pa je bilo dejstvo, da je bilo raziskovalno delo mestoma močno ovirano.

Poseben poudarek v raziskovalnem delu naloge je dr. Valentan namenil vlogi državne Radiotelevizije Slovenija in njenemu postopnemu vključevanju oddaj z versko vsebino ter s tem povezanimi težavami.

Kot je poudaril novi doktor prava, je želel s svojo doktorsko nalogo prispevati k večji odprtosti za vprašanja, povezana z vero v javnem okolju, posebej v medijskem svetu, in pokazati, da imajo pravice vernikov v sredstvih družbenega obveščanja v Sloveniji pravno podlago tako na ustavni kot zakonodajni stopnji.

Kdo je novi doktor kanonskopravnih znanosti?

Sebastijan Valentan se je rodil 17. marca 1983 v Mariboru. Teologijo in filozofijo je študiral na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani – enota Maribor, kjer je pridobil naziv univerzitetni diplomirani teolog, mašniško posvečenje pa je prejel leta 2010.

Je sodnik pri Metropolitanskem cerkvenem sodišču v Mariboru in sodelavec Inštituta za kanonskopravne vede pri Katedri za cerkveno pravo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 2020 je član in tajnik Ekspertne skupine za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih pri Slovenski škofovski konferenci ter odvetnik in zastopnik v cerkvenih kazenskih postopkih. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije ga je za mandatno obdobje do 31. 12. 2021 imenovalo za strokovnjaka Republike Slovenije v delovni Skupini odprte metode koordinacije za večjezičnost in prevajanje (OMC) pri Evropski komisiji. V prvem sklicu Sveta Varuha človekovih pravic Republike Slovenije (2018-2019) je bil njegov član.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh