Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sekularizacija je izziv katoliškim vzhodnim Cerkvam

Objava: 09. 11. 2011 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sekularizacija je izziv katoliškim vzhodnim Cerkvam

Evropski grško-katoliški škofje in teologi so na zasedanju v Romuniji razpravljali o možnostih nove evangelizacije.

Natanko dvajset let po koncu komunističnega režima v vzhodni Evropi se katoliške vzhodne Cerkve vedno pogosteje srečujejo s problemi oznanjevanja vere v vse bolj sekularizirani družbi, je na srečanju škofov katoliških vzhodnih Cerkva v Evropi v romunskem mestu Oradea poudaril poglavar z Rimom združene romunske grško-katoliške Cerkve, nadškof Lucian Muresan. Kot je dejal v svojem nagovoru, 'sekularizacija, preseljevanje in relativizem niso spremenili zgolj vzorcev pripadnosti Cerkvi in verskim praksam, pač pa tudi vzorce oznanjevanja in širjenja evangelija. Škofje in teologi vzhodnih Cerkva so v Romuniji zasedali med 3. in 6. novembrom letos, v središču razprave pa so bila vprašanja o novi evangelizaciji. Konferenco je podprl tudi Svet evropskih škofovskih konferenc.

V sodobni družbi obstaja grožnja, da bo krmilo v svoje roke prevzela popolna sebičnost, je opozoril predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, nadškof Rino Fisichella. S svojimi prizadevanji za novo evangelizacijo v Evropi želi Cerkev v tem položaju spodbujati solidarnost in velikodušnost, pa tudi ljubezen do bližnjega. Za to pa sta s strani Cerkve potrebna okrepljen občutek pripadnosti ter negovanje liturgije in kateheze.

V luči sekularizacije in naraščajočega potrošništva in v prizadevanjih za 'lajšanje uničujočih učinkov nenadzorovanega kapitalizma' bi morala Cerkev izpostaviti pomen katoliškega družbenega nauka za celotno družbo, je dejal tajnik vatikanske Kongregacije za Vzhodne Cerkve, nadškof Cyril Vasil. Družbeni nauk je namreč 'protisredstvo za zastrupljajoče stranske učinke tržnega gospodarstva'.

Med okoli sedemdesetimi udeleženci zasedanja sta bila tudi predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc, kardinal Peter Erdö, in apostolski nuncij v Romuniji in Moldaviji, nadškof Francisco Javier Lozano. Sklepi razprav bodo predstavljeni v obliki poročila in bodo sestavni del priprav za naslednjo svetovno škofovsko sinodo na temo nove evangelizacije oktobra prihodnje leto v Rimu.

Naslednje srečanje z Rimom združenih vzhodnih Cerkva prirejajo med 8. in 11. novembrom 2012 v Zagrebu, povod za izbiro prizorišča pa je praznovanje štiristote obletnice združitve grško-katoliške Cerkve z Rimom na ozemlju današnje Hrvaške.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh