Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Selški župnik o tem, kaj dela Niko Prevc vrhunsko športnico [POGOVOR]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 01. 2024 / 17:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2024 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Selški župnik o tem, kaj dela Niko Prevc vrhunsko športnico [POGOVOR]
FOTO: Anže Malovrh/STA

Selški župnik o tem, kaj dela Niko Prevc vrhunsko športnico [POGOVOR]

Najbolj skakalna družina na svetu, Prevčevi iz Selške doline, se te dni veseli še serije izjemnih uspehov komaj 18-letne Nike, ki pogumno in suvereno stopa po stopinjah starejših bratov Petra, Ceneta (ki se je že tekmovalno upokojil in je zdaj gostinec v Škofji Loki) in Domna.

Nika Prevc je na zadnjih petih tekmah ženskega svetovanega pokala vpisala kar štiri zmage. Po enkrat je bila za tekmice premočna v švicarskem Engelbergu in nemškem Garmisch-Partenkrichnu, dvakrat pa že po prelomu leta, sredi tega tedna v Beljaku. S tem je tudi prevzela mesto vodilne v trenutni razvrstitvi te zime, ki se bo prihodnji konec tedna nadaljevala v Saporu, po štirih tekmah na Japonskem pa bo ob koncu januarja svetovno elito gostilo tudi slovensko prizorišče – Ljubno.

Pred kamerami Nika ni zgovorna, namesto besed raje spregovori z dejanji, na skakalnicah. Že kot otrok ni izstopala od vrstnic in vrstnikov in ni silila v ospredje, pa se spominja župnik Nikine domače župnije Selca Damjan Prošt. Nobena skrivnost ni, da družina Prevc dejavno živi versko življenje in, kolikor ji čas dopušča, sodeluje tudi v župnijskem vsakdanu. Župnik Prošt je v pogovoru za spletno Družino pojasnil tudi, kako tesno je (bila) Nika povezana z župnijo in kaj jo dela vrhunsko športnico.

Odgovarjal je Damjan Prošt, župnik Župnije Selca in soupravitelj Župnije Bukovščica in Župnije Sv. Lenart.

Kako dejavno je bila oziroma je Nika Prevc vpeta v življenje vaše župnije?

Nika je vso osnovno šolo sodelovala pri župnijskem otroškem pevskem zboru. Bila je tudi udeleženka poletnega oratorija. Po osnovni šoli zaradi obilice treninga in potovanj ni več sodelovala pri zboru, tudi pri oratoriju ne more sodelovati, ker so v drugi polovici avgusta že poletna tekmovanja in priprave. Kadar pa je doma, pride skupaj s starši in mlajšo sestro k sveti maši.

Ali je, po vaših opažanjih, Nika kot otrok kaj izstopala od svojih vrstnic in vrstnikov?

Pri župnijskih dejavnostih, pri katerih je sodelovala, ni izstopala. Pri oratoriju je še posebej rada sodelovala pri vseh delavnicah, ki so bile povezane s športom in naravo.

Damjan Prošt je župnik Župnije Selca in soupravitelj Župnije Bukovščica in Župnije Sv. Lenart. FOTO: Tatjana Splichal

Katere njene vrline oziroma značajske lastnosti so ji omogočile, da je tako zgodaj postala vrhunska športnica?

Delavnost, disciplina, pridnost, vztrajnost, skromnost, osredotočenost, zadržanost (ni se silila v ospredje).

Greste morda kdaj vi osebno ali kot župnijsko občestvo Niko spodbujat tudi na tekme?

Na žalost se mi še ni izšlo, razen lani spomladi, ko je bilo svetovno prvenstvo v Planici – tam sem bil dvakrat na njenih tekmah.

Ste imeli že kdaj mašni namen »za športne uspehe naših župljanov« ali konkretno za Niko Prevc?

Za ta namen ne. Sem pa že nekajkrat imel sveto mašo na čast angelom varuhom. Predvsem, da bi se varno vozili po cestah Evrope in sveta. Saj vsako zimo s kombiji prevozijo na tisoče kilometrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh