Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šenkovi hiši posebno priznanje mednarodnega arhitekturnega natečaja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 09. 2022 / 12:36
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2022 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Šenkovi hiši posebno priznanje mednarodnega arhitekturnega natečaja
Šenkova hiša. FOTO: Virnik Karničar/Spletna stran Ministrstvo za okolje in prostor RS

Šenkovi hiši posebno priznanje mednarodnega arhitekturnega natečaja

Švica in Kneževina Lihtenštajn sta šestič podelila mednarodno arhitekturno nagrado "Konstruktivne Alpe". Žirija je izmed 240 prijavljenih projektov iz sedmih držav 11 projektov prepoznala kot izjemnih, Šenkova hiša iz Zgornjega Jezerskega pa je prejela posebno priznanje.

Štirje projekti si delijo prva tri mesta in 50.000 evrov denarne nagrade. Zmagovalni projekt je šola Feld, ki je bila zgrajena leta 2020 v Švici. Drugo nagrado sta prejela dva projekta, in sicer poslovni prostor strokovnjakov za ogrevanje ÖkoFEN v Chambéryju v Franciji in stanovanjska stavba Ghiringhelli v Bellinzoni v Italiji, tretjo nagrado pa je žirija podelila prenovljenemu gorskemu gostišču Falkenhütte v Hinterrissu v avstrijskem pogorju Karwendel.

Med nominiranimi projekti so bili tudi trije slovenski projekti: Šenkova hiša iz Zgornjega Jezerskega, ki je prejel posebno priznanje, ter Hotel Bohinj v Bohinju in brv na Rju v Bohinju.

Stara vsaj 500 let

Šenkova hiša stoji na tem mestu že vsaj 500 let, ohranila je svojo podobo in likovne detajle. »Po temeljiti prenovi, pri kateri je bil kot gradbeni element uporabljen lokalni les, osnovni gradnik pritličnega dela stavbe pa je ostal 500 let star kamen, zato se predvideva dolga življenjska doba objekta ob minimalnih stroških rednega vzdrževanja. Gre za izrazito nadpovprečno trajnosten objekt, ki s svojim videzom deluje mogočno in daje pečat Šenkovi domačiji ter celotni veduti Kamniško-Savinjskih Alp, pod katerimi stoji,« piše v utemeljitvi.

Z obnovo in novo dejavnostjo Šenkove hiše si kruh služi sedem redno zaposlenih domačinov in celotna družina, ki na kmetiji živi in dela.

Estetika in trajnost

Kot so še zapisali, so arhitekti, ki so zasnovali nagrajene objekte, posebno pozornost namenili naravnim virom in gradbeni tradiciji alpskega prostora. »Zgradbe ponazarjajo moč arhitekture, ki združuje estetiko in trajnost, zavzamejo malo zemljišča, uporabljajo trajnostne gradbene materiale in zmanjšujejo stroške energije, v nekaterih primerih celo pokrivajo lastne potrebe po energiji.«

Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh