Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šenuda III. posvetil prvo koptsko cerkev v Budimpešti

Objava: 26. 08. 2011 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Šenuda III. posvetil prvo koptsko cerkev v Budimpešti

Koptski papež se je med štiridnevnim obiskom v madžarski prestolnici udeležil slovesnosti ob prazniku sv. Štefana in se sestal s predsednikom Schmittom.

Papež Šenuda III. iz Aleksandrije, poglavar koptske pravoslavne Cerkve, je v okviru svojega štiridnevnega obiska na Madžarskem blagoslovil prvo koptsko cerkev v Budimpešti. Slovesna blagoslovitev je minulo nedeljo zaokrožila obisk koptskega papeža v madžarski prestolnici, so poročali tamkajšnji cerkveni mediji. V okviru obiska na Madžarskem se je Šenuda III. udeležil tudi slovesnega bogoslužja ob madžarskem narodnem prazniku in se sestal s predsednikom države Palom Schmittom. Katoliška univerza Petra Pazmanyja je Šenudi III. podelila častni doktorat za njegovo življenjsko delo.

Novo svetišče koptske skupnosti je zraslo na obrobju Budimpešte. Triurnega posvetitvenega bogoslužja so se udeležili številni škofje koptske Cerkve in okoli sto vernikov. Koptski skupnosti v Budimpešti pripada okoli sto družin. Med njimi niso zgolj na Madžarskem živeče egiptovske družine, pač pa tudi kristjani iz drugih arabskih dežel in tudi nekaj Madžarov.

Madžarski primas kardinal Peter Erdö in rektor univerze Petra Pazmanyja György Fodor sta s podelitvijo častnega doktorata koptskemu papežu potrdila njegove zasluge za celotno koptsko skupnost. V prisotnosti apostolskega nuncija na Madžarskem, Alberta
Bottarija de Castella, sta izpostavila predvsem publikacije Šenude III. na področju literature, filozofije in zgodovinskih znanosti.

Minulo soboto se je Šenuda III. udeležil tudi slovesnega bogoslužja ob prazniku sv. Štefana v katoliški katedrali sv. Štefana ter tradicionalne procesije ob narodnem prazniku. Pred tem sta koptskega papeža v parlamentu sprejela madžarski predsednik Pal Schmitt in vicekancler Zsolt Semjen, ki je pristojen za verska vprašanja pri madžarski vladi.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh