Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Septembra v Münchnu mednarodno mirovno srečanje

Objava: 08. 07. 2011 / 19:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Septembra v Münchnu mednarodno mirovno srečanje

Mirovno molitveno srečanje, ki ga po zgledu assiškega prireja skupnost sv. Egidija, naj bi ob deseti obletnici 11. septembra zaznamovalo novo desetletje miru in dialoga.

V Münchnu med 11. in 13. septembrom letos prirejajo veliko mednarodno mirovno srečanje z okoli štiristotimi visokimi predstavniki iz političnega in cerkvenega sveta. Srečanje bo potekalo pod geslom 'Živeti skupaj – naš namen. Verstva in kulture v dialogu.', prireja pa ga nadškofija München-Freising v sodelovanju s skupnostjo sv. Egidija. Na sporedu bodo bogoslužja, molitve in okoli štirideset razpravljalnih forumov. Na srečanju pričakujejo več tisoč obiskovalcev, med njimi tudi nemškega predsednika Christiana Wulffa in kanclerko Angelo Merkel.

Kot je med predstavitvijo srečanja minuli teden poudaril münchenski kardinal Reinhard Marx, je v današnjem času 'mreženje za mir' nujno potrebno. Za to si je potrebno ves čas prizadevati, tudi in še posebej med različnimi verstvi. Tovrstno mrežo pa predstavlja skupnost sv. Egidija. Zato münchenska nadškofija z veseljem sodeluje pri organizaciji foruma, ki bo združil predstavnike različnih verstev in kultur. Ob tej priložnosti bodo udeleženci tudi javno počastili spomin na deseto obletnico terorističnih napadov v Združenih državah Amerike 11. septembra 2001. S tokratnim mirovnim srečanjem naj bi se predvsem simbolno pričelo 'novo desetletje miru in dialoga', je pojasnil nadškof kardinal Marx.

München bo 'mednarodni in ekumenski dogodek' v dialogu med predstavniki različnih verstev, je pojasnil generalni tajnik skupnosti sv. Egidija, Cesare Zucconi. Udeležili pa se ga ne bodo zgolj verniki, temveč tudi 'humanisti', ki si prav tako želijo sodelovati v dialogu, je poudaril Zucconi. Med zaključno slovesnostjo na Marijinem trgu bodo oznanili tudi 'mirovni poziv München 2011'.

Skupnost sv. Egidija je bila na pobudo mladih ustanovljena leta 1968 v Rimu v istoimenskem samostanu. Danes je laično gibanje razširjeno v sedemdesetih državah, člani skupnosti pa si prizadevajo za služenje revnim in za širjenje evangelija. Skupnost slovi po svojem posredovanju v državah, kjer divjajo državljanske vojne, denimo v Mozambiku, Alžiriji in Kongu, prejela je že številne mirovne nagrade. Mirovna molitvena srečanja pa potekajo že petindvajset let. Razvila so se iz zgodovinskega mirovnega srečanja na pobudo bl. Janeza Pavla II. v Assisiju. Letošnjega 27. oktobra papež Benedikt XVI. ponovno vabi kristjane, predstavnike drugih verstev in tudi nevernike, naj se v Assisiju združijo v skupni molitvi za mir.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh